De Europese Raad van Ministers heeft op 13 oktober ingestemd met een akkoord tussen de Europese sociale partners in de zeevisserijsector, COGECA, ETF en Europêche. Daarmee krijgt het in 2007 gesloten IAO-Verdrag (ook bekend als verdrag C188) over werken in de visserijsector binnen de EU een wettelijke status.
Doel van het akkoord is te zorgen voor betere arbeidsomstandigheden voor vissers en fatsoenlijk werk aan boord van vissersvaartuigen die de vlag van een EU-lidstaat voeren, ook buiten de wateren van de EU. De richtlijn behelst minimumeisen voor werk- en rusttijden van vissers, dienstvoorwaarden, veiligheid op het werk, bescherming tegen arbeidsgerelateerde ziekte, procedures in geval van letsel of overlijden, medische verzorging aan boord, betaling, huisvesting en voeding.
Extra bescherming Europese vissers
Het verdrag over werk in de visserijsector van de Internationale Arbeidsorganisatie werd in 2007 aangenomen. Het is van toepassing op alle types zeevaartuigen ongeacht hun grootte en is erop gericht minimumnormen te bieden om de meer dan 150.00 vissers (al dan niet in loondienst) in Europa bij hun werkzaamheden te beschermen.
De sociale partners op EU-niveau – de Europese Federatie van vervoerswerknemers (ETF), de Vereniging van de nationale organisaties van visserijondernemingen in de EU (Europêche, waar de Nederlandse Vissersbond ook deel van uitmaakt) en het Algemeen Comité van de landbouwcoöperaties van de Europese Unie (COGECA) – sloten in mei 2013 een overeenkomst. Zij vroegen de Commissie vervolgens deze overeenkomst in EU-recht om te zetten in de vorm van een richtlijn. De Commissie diende haar voorstel voor een richtlijn op 28 april 2016 bij de Raad in en nu dit is goedgekeurd door de Raad van Ministers zal de richtlijn tijdens een komende zitting formeel worden aangenomen.
Aandringen op ratificatie
“De Unie kan nu ook met recht van spreken van derde landen die vis naar de Unie exporteren gaan verlangen dat zij hun sociale zaken op orde gaan brengen voor hun vissers,” aldus Ment van der Zwan, voorzitter van stichting Sectorraad Visserij en vertegenwoordiger namens Europêche, die een kartrekkende rol heeft vervult in het hele traject. “De instemming door de Raad van Ministers is een belangrijke stap op weg naar betere werkomstandigheden in de verschillende visserijsectoren. We beseffen ons terdege dat er nog meer stappen gezet moeten worden en daarom zullen we er bij lidstaten op aandringen om C188 te ratificeren.” De Nederlandse Vissersbond heeft zitting in de Sectorraad Visserij en ondersteunt deze stap.
Voor meer informatie
Neem contact op met Johan Baaij of Derk Jan Berends, T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl