In de aanloop naar de verkiezingen voor het Europees Parlement op 6 juni 2024 lanceert de Nederlandse Vissersbond elke week een artikel om uit te leggen waarom er Europese verkiezingen zijn, hoe de Europese verkiezingen werken, waar je op kan stemmen en waarom het zo belangrijk is om 6 juni naar de stembus te gaan. In het zesde deel van deze reeks meer uitleg over waarom belanghebbenden in de visserijsector naar de stembus moeten gaan en hoe je iemand anders kunt machtigen om voor je te laten stemmen.
Europees Parlement neemt besluiten voor visserijsector
Over een week is het al zover. Heel Europa mag weer naar de stembus om als burger haar stem in te brengen voor de samenstelling van het Europees Parlement. Dat hopen we tenminste. Als je stemt, bepaal je namelijk mee wie de komende vijf jaar lid is van het Europees Parlement. Zo heb je invloed op de besluiten die Europa neemt. De leden van het Europees Parlement praten over hoe de Europese Unie (EU) dingen moet regelen. En ze beslissen over nieuwe Europese wetten. Door te stemmen bij de verkiezing voor het Europees Parlement heb je dus invloed op de besluiten die in de Europese Unie worden genomen, ook op het gebied van visserij. Denk bijvoorbeeld aan belangrijke onderwerpen voor de visserij waar op Europees niveau besluiten over worden genomen, zoals de aanlandplicht, accijnsvrije brandstof, visserijcontrole en Natura-2000 gebieden.
Waarom stemmen?
De Europese Unie haar standpunten zijn heel erg belangrijk voor de beroepsvisserij, omdat juist daar de meeste regels worden gemaakt voor de visserij. Johan K. Nooitgedagt, voorzitter van de Nederlandse Vissersbond, adviseert daarom met klem: “Elke stem van een visser telt in de Europese Unie. Door niet te stemmen, verlies je niet alleen je stem, maar ook de kans om invloed uit te oefenen op de regels die onze beroepsvisserij bepalen. Jouw stem is de kracht waarmee we het beroep visser beschermen en vormgeven voor de toekomst. Dus, visserman, laat je stem horen en beïnvloed de koers van onze visserijsector. Niet stemmen is simpelweg geen slimme keuze voor de toekomst van ons vak. Lees vooral de partijprogramma’s, focus op het woord visserij, en probeer ook eens een stemwijzer te gebruiken.”
Iemand anders vragen om voor je te stemmen
Bij de verkiezing voor het Europees parlement kun je ook iemand anders vragen om voor je te stemmen. Bijvoorbeeld omdat je op vakantie bent of op zee. Iemand anders voor je laten stemmen, heet machtigen. De persoon die voor je stemt, vertel je op wie je wilt stemmen. Je kunt op twee manieren iemand vragen om voor je te stemmen:
- via je stempas (onderhandse volmacht)
Hierbij vul je de achterkant van je persoonlijke stempas in. Degene die je machtigt om voor je te stemmen geef je de ingevulde stempas mee en een kopie van je identiteitsbewijs. Dit mag ook een goed leesbare foto van je ID op mobiele telefoon of tablet zijn. De gemachtigde laat de kopie van je identiteitsbewijs zien op het stembureau. De gemachtigde moet kiesgerechtigd zijn en in dezelfde gemeente wonen. Als de persoon die voor je stemt (de gemachtigde) niet in je gemeente woont dan kunt je een machtigingsformulier invullen (zie 2). De gemachtigde moet jouw stem tegelijk met de eigen stem uitbrengen.
- Via een machtigingsformulier (schriftelijke volmacht)
Het is ook mogelijk om een machtigingsformulier te gebruiken om een andere kiezer te machtigen om voor je te stemmen. Dit heet een schriftelijke volmacht. Dit formulier, ‘verzoek om bij volmacht te stemmen’, kun je ophalen bij je gemeente of downloaden op de website van je gemeente. Het formulier moet uiterlijk maandag 3 juni bij je gemeente binnen zijn.
Met een schriftelijke volmacht kunt je iemand machtigen die in dezelfde gemeente woont, of in een andere gemeente.
Een schriftelijke volmacht kunt je bijvoorbeeld gebruiken als:
- je op de dag dat je kan stemmen, niet in je gemeente bent. Bijvoorbeeld omdat je op vakantie bent of omdat je vanwege je werk in het buitenland zit;
- je geen kopie van je identiteitsbewijs mee kunt geven. Bijvoorbeeld omdat je identiteitsbewijs langer dan 5 jaar verlopen is en je niet meer op tijd een nieuw identiteitsbewijs kunt aanvragen.
De persoon die voor je stemt (de gemachtigde) moet:
- zelf ook mogen stemmen (kiesgerechtigd zijn);
- jouw stem tegelijk met de eigen stem uitbrengen.
Iemand machtigen met een machtigingsformulier werkt zo:
- Jij en de persoon die voor je gaat stemmen (de gemachtigde) vullen het formulier in. Laat degene die je wilt machtigen, het formulier eerst invullen. Vul het daarna zelf in. Zo weet je zeker dat je de juiste persoon machtigt.
- Het formulier kun je uiterlijk tot maandag 3 juni inleveren bij je gemeente.
- De gemachtigde ontvangt een volmachtbewijs. Het volmachtbewijs kan dan niet meer worden ingetrokken.
- De gemachtigde neemt het schriftelijke volmachtbewijs mee naar het stembureau. Je hoeft geen kopie van je identiteitsbewijs mee te geven. De gemachtigde kan je stem alleen tegelijk met de eigen stem uitbrengen.
Het is mogelijk om voor maximaal twee andere kiezers met een volmacht te stemmen. Dit kan alleen tegelijk met het uitbrengen van je eigen stem. Je krijgt dus maximaal 3 stembiljetten mee in het stemhokje: 1 voor je eigen stem en 2 voor de personen voor wie je bij volmacht stemt.
Vorige en volgende week
Volgende week zullen we nog een keer een stemoproep plaatsen met daarbij een overzicht van de standpunten van alle partijen. Vorige week kon u meer lezen over de politieke speerpunten voor de visserij van de partijen VVD, D66, BBB en NSC. Klik hier om dit artikel terug te lezen.
Voor meer informatie
Contact opnemen met het team Nederlandse Vissersbond via T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl, vragen naar Johan K. Nooitgedagt.