Nadat de Europese Commissie bekend maakte haar pijlen te richten op de bodemvisserij in haar actieplan is er felle kritiek vanuit de visserijsectoren, EU-lidstaten en Europees Parlement. De Europese visserijorganisaties EAPO, Europeche en EBFA organiseerden afgelopen maandag 20 maart 2023 een bijeenkomst met vertegenwoordigers van EU-lidstaten om enerzijds bij te praten en anderzijds kenbaar te maken dat de plannen van de Europese Commissie de sector onredelijk en disproportioneel zijn. Durk van Tuinen vertegenwoordigde de Nederlandse kottersector tijdens de bijeenkomst in Brussel. Het persbericht dat de EAPO, Europeche en EBFA gezamenlijk hierover hebben uitgebracht, is hier te lezen.
Grote belangstelling toont urgentie
Meer als 40 vertegenwoordigers van de EU-lidstaten en visserijorganisaties woonden de bijeenkomst bij. Onder gezamenlijk voorzitterschap van Ivan Lopez van der Veen (EBFA), Javier Garat (Europeche) en Esben Sverdrup-Jensen (EAPO) zorgde Gerard van Balsfoort voor de opening van de bijeenkomst door kort terug te blikken op het ontstaan van de European Bottom Fisheries Alliance (EBFA). De EBFA is in 2022 opgericht om de belangen van bodemvisserij te ondersteunen toen duidelijk werd dat grote druk ontstond op deze vorm van visserij.
EU-lidstaten kritisch op plannen Europese Commissie
Iedere aanwezige EU-lidstaat gaf zijn visie op de plannen van de Europese Commissie, met name gericht op de plannen voor een verbod op bodemberoerende visserij in beschermde gebieden. Frankrijk mocht beginnen en deed dit met ferme bewoording door te stellen dat het plan verworpen zou moeten worden. Spanje sloot zich daarbij aan en sprak uit specifiek tegen het verbod te zijn van bodemberoerende visserij in beschermde gebieden. De Nederlandse inbreng was minder stellig maar maakte wel duidelijk dat de plannen sociaaleconomisch onderbouwd moeten worden naast een ecologische onderbouwing. Dit is voor de visserijsector een belangrijke toevoeging omdat de plannen van de Europese Commissie letterlijk visserijen kunnen wegvagen, visserijen die puur afhankelijk zijn van visserij in beschermde gebieden zoals de kustzone. Duitsland benadrukte de positieve kant van de plannen van de Europese Commissie. De Duitse vertegenwoordiger wilde niet alleen maar kritiek geven en stelde dat de Europese visserijorganisaties het debat wel erg zwart-wit neerzetten. Een opmerkelijke positie ook gelet op de aangekondigde driedaagse protesten van Duitse vissers en boeren van woensdag 22 tot en met vrijdag 24 maart in Busum, Duitsland. De Duitse garnalenvissers vissen hoofdzakelijk in zogenaamde ‘beschermde gebieden’, de kustzone, waardoor ze hard kunnen worden geraakt net als onze Nederlandse garnalenvissers.
Balans opmaken
Waar staan we nu als demersale, en voornamelijk bodemberoerende, visserijsector? Zowel het Europees Parlement en de EU-lidstaten lopen niet klakkeloos achter de Europese Commissie aan, dat is wel duidelijk. Het lijkt er sterk op dat de Europese Commissie het scherp heeft neergezet als vertrekpunt van een nader debat. “Een zeer kwalijke en polariserende werkwijze die geen oog heeft voor vissers en hun families, met name de vissers die afhankelijk zijn van de visserij in betreffende gebieden” aldus Durk van Tuinen van de Nederlandse Vissersbond. Van Tuinen stelt dat het nu alle hens aan dek is om de plannen van de Europese Commissie ongedaan te maken of zodanig bij te schaven dat de effecten inpasbaar zijn.
Voor meer informatie
Contact opnemen met het team Nederlandse Vissersbond/PO Delta Zuid via T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl, vragen naar Durk van Tuinen.