Factsheet: wat is het SepNep?

28 februari, 2018
SepNep Factsheet
SepNep Factsheet

Geregeld publiceert de Nederlandse Vissersbond over het innovatieve SepNep-visnet, maar wat maakt dit tuig nu zo bijzonder? De Nederlandse Vissersbond heeft een factsheet samengesteld dat het ontwerp en de werking van het net visualiseert.

Het SepNep is ontwikkeld door oud-visser en nettenmaker Kees van Eekelen van de WR 189 als een alternatief voor de traditionele langoustinevisserij, met als doel de bijvangst van ondermaatse vis en langoustine te verminderen. De naam is een samentrekking van de Engelse equivalent voor het scheiden van vis en Noorse kreeft: SEParating fish from NEPhrops. Het eerst scheiden van de vis en de kreeftjes is nodig om daarna ongewenste bijvangst (zoals ondermaatse schol, schar en wijting) te kunnen laten ontsnappen, zonder dat ook de langoustines uit het net piepen.

Twee kuilen

In het SepNep-net komen vissen terecht in een bovenkuil met een maaswijdte van 120 mm. Ondermaatse vissen kunnen door de 120 mm maaswijdte ontsnappen. De kreeftjes gaan door een scheidingspaneel naar de onderkuil, die een maaswijdte van 80 mm heeft. Optioneel kan een plastic grid in de kreeftjeskuil worden geplaatst die kleine kreeftjes laat ontsnappen. Zonder een eerste scheiding tussen vis en kreeftjes zou zo’n grid niet werken, omdat het dan verstopt raakt. Uit onderzoek blijkt het net te zorgen voor een vermindering van 65 procent van de vangst van ondermaatse niet-marktwaardige vis.

Vrijstelling aanlandplicht?

De Nederlandse overheid heeft in het overleg met andere EU-lidstaten voorgesteld dat vissers die met het SepNep vissen een de minimis-vrijstelling krijgen op de aanlandplicht voor schol in de visserij op langoustine. Dit houdt in dat bijgevangen ondermaatse schol tot een bepaald maximum mag worden teruggegooid. Bereikt het schip alsnog het maximum, dan moet het alle vangsten aan boord houden en aanlanden. Deze de-minimis vrijstelling kan worden verleend als wetenschappelijk is aangetoond dat een grotere selectiviteit moeilijk is te bereiken.

Het SepNep is mede tot stand gekomen door:

Logo's SepNep

Lees ook:
– Ministerie onder indruk van nieuw selectief kreeftennet
– Bekroning voor innovatief SepNep

Het SepNep-net is ontwikkeld binnen de projecten ‘Sectorale- en ketenintegrale aanpak langoustines’, uitgevoerd door de Coöperatieve Visserijorganisatie en gefinancierd uit het Europees Visserijfonds en ‘Netinnovatie Kottervisserij deel 2’, uitgevoerd door de Nederlandse Vissersbond en gefinancierd uit het Europees Fonds voor Maritieme Zaken en Visserij.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het secretariaat via T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.

<< Terug naar het Weekjournaal

Aanmelden weekjournaal

Plaatsen van formulier mailchimp

Recent Courses