Het afgelopen jaar is er geregeld gepubliceerd via verschillende media-kanalen over het innovatieve Waterspraytuig. In samenwerking met Jaczon heeft de Nederlandse Vissersbond een factsheet samengesteld dat het ontwerp van het tuig visualiseert.
>> Download hier de Nederlandse factsheet.
>> Download hier de Engesle factsheet.
Op een natuurlijke en duurzame wijze vis vangen
Eind 2017 startte rederij Jaczon (Cornelis Vrolijk) met het schetsen van een duurzaam vistuig om platvis te vangen, met als doelsoort tong. Het tuig moest voldoen aan de hedendaagse wensen van de maatschappij: op een natuurlijke en duurzame wijze vis vangen. Bij het tuig wordt gebruik gemaakt van een techniek waarbij platvis met waterstralen (spray) van de zeebodem wordt opgeschrikt om het net in te zwemmen. Jaczon heeft zelfstandig verschillende stappen gezet en testen uitgevoerd, waaronder met een prototype op een Eurokotter. Dit heeft ertoe geleid dat in 2019 een subsidie is toegekend door het Ministerie van LNV voor de door ontwikkeling van het prototype.
Onderzoek naar het tuig
Binnen het onderzoek deels gefinancierd door het ministerie van LNV zijn diverse opstellingen van het waterspraytuig op een grote kotter, de SCH63, tijdens 30 testreizen getest. Zo is er gezocht naar onder andere de beste waterdruk, verschillende spuitrichtingen, type visgrond en de optimale snelheid. Tijdens de testreizen vonden er bakboord en stuurboord vergelijkingen plaats, waarbij de wijziging aan een kant werd vergeleken met de ongewijzigde andere kant. Ook zijn de vangsten vergeleken met die van kotters in hetzelfde gebied en zijn er camera’s op het tuig bevestigd om te registreren wat er onder water gebeurt. WMR analyseert de resultaten per opstelling om zo tot een optimale bevinding te komen.
Inspanning en denkkracht
Voor het medemogelijk maken van de onderzoeken, willen we ook even stilstaan bij de direct betrokkenen. Er is enorm veel inspanning en denkkracht geleverd door de direct betrokkenen, de schipper en bemanning van de SCH63 die week op week met het tuig bezig zijn geweest naar de visserij werkzaamheden.
Dit project is een samenwerking van: Jaczon (Cornelis Vrolijk), Van Wijk, HFK, Padmos, Coöperatie Westvoorn en Wetec, WMR en Nederlandse Vissersbond. Het onderzoek wordt voor 65% gesubsidieerd door het Ministerie van LNV.
Meer informatie
Neem voor meer informatie contact op met Emma Kater-de Boer via 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.