Een mogelijk verbod op het pulstuig zal, vergeleken met het jaar 2016, een daling van de totale arbeidsopbrengst van 8,7 miljoen euro inhouden. Dat concludeerde Wageningen Economic Research afgelopen week nadat zij in opdracht van het Bestuurlijk Platform Visserij onderzoek deden naar de sociaal-economische gevolgen van een volledig verbod op pulsvisserij.
Doodsteek voor de visserijsector
Het nettoresultaat van de pulsvloot bedroeg in 2016 38% van de Nederlandse vloot en 60% van de Nederlandse platvisvloot. Daarbij leverde het pulstuig in 2016 zo’n 540 tot 600 fte aan werkgelegenheid op. “Een volledig verbod van het pulstuig is niet alleen een teloorgang van de innovatieve Nederlandse visserij, het is een doodsteek voor de algehele visserijsector. Complete gezinnen leven van deze innovatie”, vertelt Johan Nooitgedagt, voorzitter van de Nederlandse Vissersbond.
Van het pulstuig naar de boomkor
Het pulstuig biedt wetenschappelijk bewezen veel voordelen. Zo vermindert het de bijvangst met 50%, geeft het lichtere tuig minder bodemberoering en levert het pulstuig een flinke brandstofbesparing op. Als pulsvissers terugschakelen naar de boomkor, dan verwacht Wageningen Economic Research dat zij 78% meer brandstof en CO2-uitstoot hebben, zullen de scholvangsten met 69% toenemen en de tongvangsten met 12% dalen.
Continuïteit in het geding
Bij hun onderzoek vermeld het Wageningen Economic Research ook dat door de negatieve resultaten de continuïteit van de bedrijven in het geding kan komen. Het zal moeilijker worden om gekwalificeerde bemanning aan te trekken en door de afname van het financiële resultaat zal er minder of geen ruimte zijn voor vervanging of vernieuwing. “Als Nederlandse visserijsector zijn wij één van de koplopers wat betreft innovatie. Innoveren betekent risico’s nemen. Maar het kan niet zo zijn dat de sector compleet gestraft wordt, omdat buurlanden de wetenschappelijke onderzoeksresultaten in de wind slaan. Daar moet het Kabinet voor ons klaarstaan om ons te steunen en te zorgen dat de visserijsector niet in de goot belandt”, zegt Nooitgedagt.
Meer informatie
Neem voor meer informatie contact op met Johan K. Nooitgedagt of Durk van Tuinen via 0527-698151 of secretaraat@vissersbond.nl.