Fotoverslag van de Bedrijfssurvey Tarbot & Griet

22 oktober, 2020

De bedrijfssurvey tarbot & griet 2020 zit er op. Door corona gingen er dit jaar geen onderzoekers mee aan boord. De vissers van de UK64, UK237 en de UK284 voerden de survey dit jaar daarom zelfstandig uit op zee. Na elke visreis stond een groep van WMR-onderzoekers, VisNed en de Nederlandse Vissersbond klaar om de gevangen tarbot en griet te onderzoeken.

In een fotoverslag wil de Nederlandse Vissersbond een inkijkje geven in hoe de onderzoeken plaatsvonden die plaatsvonden op de afslag van IJmuiden.

Bedrijfssurvey tarbot en griet
De tarbot en griet uit de surveytrekken zijn aan boord apart gehouden en gelabeld. Op deze foto is te zien hoe de tarbot en griet door de bemanning op de afslag is afgeleverd. Klaar voor de WMR-onderzoekers om te onderzoeken. (foto Nathalie Steins)

 

Bedrijfssurvey tarbot en griet
Er zijn in totaal vier WMR-onderzoekers aanwezig op de afslag. Voor iedere onderzoeker staat een weegschaal klaar met een snijplank waarop de vis tegelijkertijd gemeten kan worden. De schrijver (iemand van VisNed of de Nederlandse Vissersbond) schrijft nauwkeurig het gewicht en de maat op van iedere tarbot of griet per surveytrek. (Foto: Bente de Haan)

 

Bedrijfssurvey tarbot en griet
Iedere surveytrek wordt apart verwerkt, zodat alles nauwkeurig bijgehouden kan worden. Met deze weegschaal wordt de vis gewogen van een surveytrek gewogen. (Foto: Nathalie Steins)

 

Bedrijfssurvey tarbot en griet
WMR-onderzoeker Youri van Es meet de lengte van de vis. Schrijver Bente de Haan van de Nederlandse Vissersbond noteert. (Foto: Bente de Haan)

 

Bedrijfssurvey tarbot en griet
Vervolgens bepaalt de onderzoeker Beanne Snaar het geslacht van de vis. Dit wordt ook genoteerd door de schrijver. (Foto: Bente de Haan)

 

Bedrijfssurvey tarbot en griet
Van elke maatklasse moet een bepaald aantal otolieten verzameld worden. Met de otoliet kan de leeftijd bepaald worden van de tarbot en griet. Wanneer alle surveytrekken op deze manier zijn afgehandeld, kan de vis weer op de markt gezet worden voor de verkoop. (Foto: Bente de Haan)

Onderzoekssamenwerking 2.0

De jaarlijkse gerichte Bedrijfssurvey Tarbot & Griet is onderdeel van het EFMZV-project Onderzoekssamenwerking 2.0 en heeft als doel om gegevens te verzamelen die moeten bijdragen aan een betere bestandsschatting voor tarbot en griet. De informatie is volgens ICES tot nu toe te beperkt om dit nauwkeurig te kunnen doen. In het Visserijnieuws vertelde Jan Koffeman, schipper van de UK284, in een interview met Tim Haasnoot van ProSea over zijn drijfveren voor deelname aan de bedrijfssurvey.
Bij dit project zijn de volgende organisaties betrokken: de Nederlandse Vissersbond, VisNed, WMR, de Redersvereniging voor de Zeevisserij, ProSea en Stichting De Noordzee.

Meer informatie

Emma de Boer
Emma de Boer

Neem voor meer informatie contact op met Emma de Boer via 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.

 

 

 

 

Het project Onderzoekssamenwerking 2.0 is een samenwerkingsverband tussen de Nederlandse Vissersbond, VisNed, Wageningen Marine Research, de Redersvereniging voor de Zeevisserij, ProSea, en Stichting De Noordzee. Het project wordt gefinancierd vanuit de Europese Unie, Europees Fonds voor Maritieme Zaken en Visserij.

Aanmelden weekjournaal

Plaatsen van formulier mailchimp

Recent Courses