Al meerdere malen hebben we via het weekjournaal informatie verstrekt over het proces omtrent het Friese Front en de Centrale Oestergronden, dat voortkomt uit de zogenaamde Kader Richtlijn Marien (KRM). Een delegatie vanuit de Nederlandse kottervisserij heeft zich ingezet om, in overleg met de achterban, te komen tot het aanwijzen van een gebied dat gesloten zou kunnen worden voor de demersale visserij. De doelstelling was, om met een voorstel te komen dat voldeed aan het minimale oppervlak van 1.200 vierkante kilometer. Het uiteindelijke voorstel van de Nederlandse visserij voldeed hier ruimschoots aan. Het voorstel van een aantal NGO’s was, om het vierdubbele van het minimale oppervlak te sluiten. En als klap op de vuurpijl werd er in de februarimaand, in een brief door een 21-tal wetenschappers, verzocht om het Friese Front en de Centrale Oestergronden geheel voor demersale visserij te sluiten.
Aangenomen motie
Tijdens het VAO water op 7 juli is een motie aangenomen van Bisschop (SGP), Geurts (CDA), Bruins (ChristenUnie) en Houwers (Houwers), waarin verzocht werd om voldoende ruimte voor de visserij te behouden op het Friese Front en de Centrale Oestergronden en waar mogelijk een beperking van de gebiedssluiting. Het voorstel wat voor lag was het sluiten van 2.400 vierkante kilometer, evenredig over het Friese Front en Centrale Oestergronden, ruim het dubbele van wat als minimum nodig is vanuit de KRM.
Vervolgoverleg belanghebbenden
Op basis van de aangenomen motie is er wederom overleg tussen de overheden (Ministerie van I&M en het Ministerie van EZ), NGO’s en de visserijsector. Op woensdag 20 juli heeft de Nederlandse visserijsector gesproken met de beide ministeries. Er is benadrukt dat de visserijsector de druk van huidige en aankomende gebiedsbeperkende maatregelen meer dan beu is. De Nederlandse kottervisserij heeft zich onlangs verenigd in het EMK (Eendracht Maakt Kracht) en van hieruit is nadrukkelijk aan de belangenorganisaties meegegeven, dat de visserijbeperkende maatregelen een halt moeten worden toegeroepen. Tijdens het overleg heeft de Nederlandse visserijsector aangegeven, geen besluiten te kunnen nemen over gebieden. Er zal vanuit de sector een overleg worden gevoerd met de NGO’s of een compromis tot de mogelijkheden behoort, waarbij vervolgstappen één op één afgestemd worden met de achterban.
Overleg met minister
De visserijsector heeft het Ministerie van I&M gevraagd om een overleg met Minister Schultz van Haegen, om te praten over de lange termijn visie over het gebruik van de Noordzee en de ruimte hierin voor de visserijsector. De Ministerie heeft dit overleg reeds gehad met een afvaardiging van de NGO’s. De Nederlandse visserijsector verwacht op korte termijn een uitnodiging.