Door middel van het maken van een korte film/documentaire over de visserij in Friesland, wordt inzicht gegeven in de duurzame en innovatieve initiatieven binnen de visserij die momenteel worden ontwikkeld en tot uitvoer gebracht worden.
Friese visserij
Het doel van het project is een positief beeld te geven van de visserijsector in Friesland. Hierbij komen o.a. de veranderingen binnen de sector aan bod, waaronder de bouw van de Afsluitdijk, de sluiting van visgronden, instellen van visquota, veranderende wet- en regelgeving en wat de gevolgen hiervan zijn (geweest) voor de Friese vissers. Maar ook duurzame initiatieven, de ontwikkeling o.a. nieuwe vistuigen en het creëren van nevenactiviteiten en de samenwerking tussen visserij, milieuorganisaties, overheid en wetenschap.
Veranderingen in de visserij
De afgelopen tachtig jaar hebben zich in de visserijsector aangrijpende veranderingen voorgedaan. Zo werd tussen 1927 en 1932 de Afsluitdijk aangelegd, waardoor zoet en zout water werden gescheiden, stroompatronen en tijverschil veranderden: de Zuiderzee hield op te bestaan. De vissers van de voormalige Zuiderzee hadden het zwaar; De vissoorten waar voorheen brood mee werd verdiend, verdwenen langzaam maar zeker uit het IJsselmeer. Het aantal visserijbedrijven neemt noodgedwongen drastisch af. De overgebleven visserijbedrijven passen in de loop der jaren de visserij aan op wat de natuur hen te bieden heeft.
Waddenzee
Zeegrasvelden in de Waddenzee verdwenen, nutriënten in het water (nitraat en fosfaat) namen in de jaren ‘60 sterk toe, maar ook aan de bloei van de visserij op de Waddenzee kwam aan eind jaren ‘80 van de vorige eeuw een eind. De gevolgen waren voor de visserijsector dramatisch. Tussen 1970 en nu verdween ruim 40% van de vissersvloot, onder andere door ingevoerde regelgeving. De hele rondvisvloot, die ontstond in de jaren ‘70 en ‘80 van de vorige eeuw, met op het hoogtepunt meer dan 100 schepen, verdween geheel. De platvisvisserij kromp noodgedwongen enorm en voert tegenwoordig nog maar een fractie aan in vergelijking met de aanvoer van rond 1980. Mechanische kokkelvisserij werd verboden, garnalen overleefden, maar groeien aanzienlijk langzamer en in het kustwater verdwenen wijting en kabeljauw.
Duurzame en innovatieve ontwikkelingen
In dit onrustig speelveld vinden ook ontwikkelingen plaats die hoopvol zijn. Binnen de visserijsector in Friesland worden de afgelopen jaren steeds meer goede duurzame en innovatieve initiatieven ontwikkeld. Nieuwe, innovatieve vistuigen worden ontwikkeld en getest met als inzet minder bodemberoering, minder bijvangst en een lager brandstofverbruik. Daarnaast wordt er steeds meer samenwerking gezocht en gevonden tussen vissers, overheid, wetenschap en milieuorganisaties. Door deze samenwerkingsverbanden wordt gewerkt aan het verduurzamen van de visserijsector, o.a. door certificering (waaronder MSC certificering) voor de verschillende vissoorten en visserijmethoden, het op peil brengen en houden van visbestanden o.a. door het gezamenlijk opstellen en uitvoeren van visbeheerplannen en het creëren van nevenactiviteiten voor de vissers. Over deze initiatieven gaat dit project, over de samenwerking tussen vissers, milieuorganisaties, overheid en wetenschap. Over de toekomst van de visserij in Friesland.
Doelstellingen project
Het doel van het project is om de duurzame initiatieven binnen de visserijsector in Friesland in beeld te brengen. De documentaire zal worden gebruikt om verschillende doelgroepen te informeren over de visserij in Friesland. Hierbij denkt de projectgroep aan een uitzending op de landelijke en/of regionale televisie. Daarnaast kan de korte film gebruikt worden in het onderwijs, en zal het filmmateriaal worden ingezet via de reguliere communicatiekanalen van de projectpartners, waaronder plaatsing op de websites van de projectpartners en het gebruik van het filmmateriaal bij informatiebijeenkomsten en vakbeurzen. De uiteindelijke wens is om de consument te informeren over de visserij en de visserijsector in positief daglicht te zetten.
Looptijd project Fryske fiskerij yn byld
Het project loopt van 1 maart 2013 t/m 31 juli 2015.
Projectpartners Fryske fiskerij yn byld
- Ursa Major Services BV
- Vissersvereniging ‘Ons Belang’, Harlingen
- Vissersvereniging ‘Hulp in Nood’, Zoutkamp
- Coöperatieve Producentenorganisatie Nederlandse Vissersbond – IJsselmeer U.A.
- Friese Bond van Binnenvissers
- Scienceview
- Diverse visserijondernemingen in Friesland
Meer informatie
Neem contact op met
- Egbert van der Tuin, email: evandertuin@vissersbond.nl
- Durk van Tuinen, email: dwvantuinen@vissersbond.nl
- of Nederlandse Vissersbond, telefoon: 0527-698151.
Financiering
Dit project wordt financieel mede mogelijk gemaakt door het Europees Visserij Fonds (EVF) het Ministerie van Economische Zaken en Provincie Fryslân ter investering in duurzame ontwikkeling van visserijgebieden.