1 mei is het fuikenseizoen weer van start gegaan. De IJsselmeervissers kijken uit naar een goed seizoen. Nu de temperaturen weer omhoog gaan, wordt het water warmer en gaat de paling op zoek naar eten. Tijd om de fuiken uit te zetten dus.
Het fuiken seizoen
Het fuikenseizoen loopt van 1 mei tot 1 september. Dan wordt er vooral gevist op paling en wolhandkrab. Vanaf 1 juli mag er ook met staande netten gevist worden, maar beide tuigen mogen niet op 1 vergunning gebruikt worden. Vanaf september is er een sluitingsperiode van 3 maanden. Dan worden de fuiken te drogen gehangen en kan men onderhoud aan het schip doen. In de winter wordt er voornamelijk op snoekbaars gevist. In de sluitingsperiode mag er nog wel een maand met schietfuiken gevist worden, maar deze mogelijkheid wordt niet altijd benut. De kosten zijn soms te hoog in relatie tot de opbrengst.
Er is geen quotum voor de vissoorten die gevangen worden. In plaats daarvan wordt het aantal netten beperkt. Iedere visser heeft een aantal merken, dat bepaald hoeveel netten hij mag uitzetten. Deze merken zijn meestal locatie gebonden en mogen ook onderling verhandeld worden.
Concurrentie
Om middernacht woensdag 1 mei werd er massaal uitgetrokken om de fuiken te gaan plaatsen. De wedloop om de beste plek levert spanning en sensatie. Het is nu eenmaal zo, wie als eerste komt, wie als eerste maalt. Daarom worden van tevoren alle schepen zorgvuldig klaargemaakt. Alle netten zijn nauwkeurig gecontroleerd en daar waar nodig gerepareerd. De vissers kijken graag bij elkaar af. Hoeveel zou iedereen gevangen hebben? Waar heeft hij zijn fuiken uitgezet? Dat geeft de nodige concurrentie.
Zorgen
Er zijn wel zorgen om het aantal visplekken. Er zijn bepaalde gebieden aangewezen als rustgebieden, waar niet gevist mag worden. Denk aan de Friese Kant of de Marker Kant. Maar nu er ook steeds meer windparken in de binnenwateren aangelegd worden, is er onzekerheid over sommige visgronden. Zo zijn er recentelijk boeien geplaatst bij het nieuwe windplan Blauw, maar of daarbinnen nog gevist mag worden, is onduidelijk. Het wel of niet mogen vissen in die gebieden is niet per se het grootste pijnpunt. Er zijn vooral frustraties om de afwezigheid van samenwerking en een mogelijkheid voor overleg.
Goed seizoen
De vissers verwachten een goed seizoen. Het gaat de laatste jaren weer goed met paling en de snoekbaars. Dat was 10 jaar geleden wel anders, maar nu de vissen rust krijgen, kunnen de vissen herstellen.
Voor meer informatie
Contact opnemen met het team Nederlandse Vissersbond/PO IJsselmeer, via T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl, vragen naar Ruben van Beek of Jannieke Gerritsen.