In de TAC en quotum verordening voor 2010 wordt lidstaten de mogelijkheid geboden aan de slag te gaan met “fully documented fisheries”. Dit systeem is ontwikkeld in Canada en werd in de periode 2007-2008 getest in Denemarken (Dalskov en Kindt-Larsen, 2009). Deze uitdaging is in 2010 aangegrepen en vormgegeven in het project “Fully Documented Fisheries.”
Vervolgproject
Dit project is in volle gang en wordt naar tevredenheid uitgevoerd. Naast de producentenorganisatie Nederlandse Vissersbond en de koepelorganisatie VisNed, zien ook vissers in toenemende mate het belang in van Fully Documented Fisheries. Dit heeft ertoe geleid dat er een aanzienlijke hoeveelheid aanvragen van vissers is binnengekomen om deel te nemen aan een vervolg op het project Fully Documented Fisheries. Daarnaast wordt er in het huidige project de testresultaten van zeven schepen verzameld. Om beter te kunnen bepalen of de instelling van een CCTV-systeem leidt tot een vermindering van ondermaatse bijvangst en discards, is het gewenst dat er meer testresultaten worden verzameld. De aanvragen van de vissers enerzijds en de behoefte voor meer testresultaten anderzijds, is de aanleiding voor een vervolg op het project Fully Documented Fisheries.
Doel van vervolgproject
De doelstellingen van het vervolgproject Fully Documented Fisheries zijn:
- Bepalen of het CCTV-systeem* een bruikbaar systeem is om inzicht te krijgen in de vangsten en bestemming van kabeljauw (maats en ondermaats – aanlanding en discards) voor verschillende commerciële visserijen in Nederland.
- Bepalen of de combinatie van het CCTV systeem met een beloningssysteem van individuele quotumverhoging doeltreffend is in het vermijden van vangsten van ondermaats kabeljauw en of dit uiteindelijk leidt tot discards vermindering.
- Bepalen of het systeem ook bruikbaar is voor andere commercieel interessante soorten en/of mogelijke registratie van bijvangsten van kwetsbare dieren.
(* CCTV-systeem staat voor een Closed Circuit TV (CCTV) wat een camera-bewakingssysteem is dat alles registreert wat er op de betreffende locatie, het schip, gebeurt)
Samenwerking visserijorganisaties
Door de samenwerking binnen het project tussen belangenorganisaties VisNed, Nederlandse Vissersbond en haar leden wordt er gestreefd naar een zo effectief mogelijke verspreiding van de opgedane praktijkinformatie naar de achterban.
Looptijd project
Het project loopt van 24 augustus 2011 t/m 31 december 2013.
Partners
Projectpartners:
- Ursa Major ServicesBV
- VisNed
Samenwerkingspartners:
- IMARES, Wageningen UR
- Mts. J.&C. de Visser-van Lith VOF cs (GO58)
- Mts. Red. J.T.J. Schilder cs (VD77)
- Mts. Red. Gebr. De Visser cs (WR17, WR18, WR19)
- Mts. VOF Zeevisbedr. W. Sinke & Zn BV cs (YE139)
Financiering
Dit project wordt financieel mede mogelijk gemaakt door het Europees Visserij Fonds (EVF) en het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie ter investering in duurzame visserij.