Voor de studenten die aan de hogeschool Van Hall Larenstein in Leeuwarden de opleiding Kust/ en Zeemanagement volgen hield de Nederlandse Vissersbond op maandag 12 juni een gastcollege over duurzame visserij. Een twintigtal toekomstige beleidsmakers deden volop mee met de interactieve les.
De aftrap van de les was de vraag wat het begrip duurzaamheid eigenlijk inhoudt. Die definitie, die uitgaat van de drie P´s People, Planet & Profit, kwam rap uit de groep rollen. Maar wat is dan de belangrijkste voor de visserij? Profit, winstgevend vissen? Maar net zo belangrijk is het verstandig beheren van de visbestanden, want dat zijn immers de natuurlijke bronnen van de vissers. Planet is dus net zo belangrijk, net als veiligheid aan boord en goede arbeidsomstandigheden (People).
Aanlandplicht
Na een korte introductie van hoe de visserij is georganiseerd kwamen al snel de actuele ontwikkelingen zoals de aanlandplicht aan bod. De groep studenten, die eerder in hun opleidingstraject al aan boord van een kotter waren geweest en in een visafslag, kenden deze omstreden EU-maatregel. “Dat is geen oplossing voor het probleem van bijvangst,” reageerde één van de studenten.
Broodje aap met bijvangst
Wat is dan bijvangst? Eén van de studenten refereerde aan de RTL-uitzending over het ‘broodje bijvangst’. De Nederlandse Vissersbond gaf daarop uitleg over de steeds terugkerende verwarring rond discards, oftewel ondermaatse vis, en commerciële bijvangst die vrijwel geheel voor de export is. Op dat gebied is er nog een markt te winnen in het thuisland, voor soorten die Nederlanders zelf niet kennen en niet kopen.
Aanlandplicht geen verantwoord beheer van bronnen
De Nederlandse Vissersbond gaf uitleg waar voor de visser de aanlandplicht gevoelsmatig wringt. Het huidige beleid klopt voor het gevoel van de visser. Ondermaatse vis mag niet verkocht worden, moet direct overboord en krijgt nog een kans. Met de aanlandplicht moet de visser betalen voor het doden en aanlanden van ondermaatse vis. Dat druist in tegen het verantwoord beheer van de natuurlijke bronnen.
Met garnalen de diepte in
In het tweede deel van het college kwamen nog de ins en outs van de MSC certificaten voor garnalen aan de orde. Hierbij is voornamelijk gesproken over wat erbij komt kijken om als sector zelf een managementsysteem op te zetten. Daarbij kon de Nederlandse Vissersbond als ervaringsdeskundige goed ‘de diepte’ opzoeken met de studenten. Zodat ze meer inzicht krijgen in de praktijk van de visser en daar in hun verdere carrière profijt van kunnen hebben.
Meer informatie
Voor meer informatie over de MSC certificering garnalen neemt u contact op met tel. +31 (0) 527 69 81 51 of per e-mail: secretariaat@vissersbond.nl.
<< Terug naar het Weekjournaal