De Europese visserijsector hekelt het gebrek aan transparantie en expertise bij het ontwikkelen van EU-taxonomienormen voor visserij. De European Association of Fish Producers (EAPO) en Europêche brengen hierover een persbericht uit. Het Team Nederlandse Vissersbond/PO Delta Zuid, actief lid van de EAPO en Europêche, legt de inhoud van het persbericht uit.
Wat is Taxonomie
De EU-taxonomie maakt duidelijk welke economische activiteiten wel of niet duurzaam mogen heten. Dit wordt bepaald op grond van hun wetenschappelijk getoetste bijdrage aan het voorkomen van klimaatverandering of beperken van de gevolgen ervan. De lijst kan worden gebruikt door grote bedrijven en financiële instellingen in de rapportage over hun duurzaamheid.
In 2020 heeft de Europese Commissie deskundigengroepen opgericht om voor elke sector ecologisch duurzame economische activiteiten te categoriseren. Hiervoor worden criteria opgesteld en aan de hand daarvan stelt de Europese Commissie een lijst op van economische activiteiten die bijdragen aan het halen van het doel van de EU om in 2050 klimaatneutraal te zijn. Deze zogenaamde ‘Taxonomie’ geldt als leidraad voor investeringen in duurzaamheid.
Tekortkoming in de deskundigengroep
De deskundigengroep voor visserij omvatte echter geen belanghebbenden uit de visserijsector, alleen vertegenwoordigers van Ngo’s. De sector vindt dat deze tekortkoming in de samenstelling van de deskundigengroep de waarde van het werk van de groep voor visserij minimaliseert. De Europese Commissie zou de EU-adviesraden moeten raadplegen die gespecialiseerd zijn in visserij, alvorens resultaten van “deskundigen” voor te leggen aan het publiek of als aanbeveling aan de Europese Commissie. Echter heeft de Europese Commissie de oproep genegeerd om de ledenlijst van de deskundigengroep opnieuw open te stellen voor vertegenwoordigers vanuit de visserijketen.
Onrealistische aanbevelingen voor visserij
Als gevolg hiervan heeft de groep onrealistische aanbevelingen gedaan aan de Europese Commissie, die nu aan een nieuwe Taxonomie lijst werkt. Het gebrek aan expertise is terug te lezen in de paragrafen in het rapport en de bijlage over visserij met onwerkbare criteria en onhaalbare doelen die veel verder gaan dan bestaande EU-wetgeving, internationaal overeengekomen normen en de visserijrealiteit. Zo omvat het advies om criteria voor te schrijven zoals 100% waarnemers aan boord, geen-meeneem-zones, geen teruggooi en afwijzing per definitie van bodemtrawlvisserij als een duurzame activiteit.
De EAPO en Europêche kaarten aan dat als gevolg hiervan de overgrote meerderheid van de visserijsector in de EU niet in staat zal zijn om aan de criteria te voldoen. Daarnaast zetten Europêche en EAPO vraagtekens bij de controleerbaarheid van de voorgestelde criteria, omdat daar geen invulling aan is gegeven in de aanbevelingen.
Visserijvertegenwoordiging krijgt geen plek
Hoewel de sector de tijdige updates over de stand van zaken van de Taxonomie door DG MARE1 waardeert, begrijpt de sector niet hoe en waarom het directoraat financiële zaken (DG FISMA) op geen enkel moment om vertegenwoordiging van belanghebbenden uit de visserijketen heeft gevraagd.
1DG MARE is een directoraat-generaal van de Europese Commissie, verantwoordelijk voor het Europees beleid inzake maritieme zaken en visserij.
Voor meer informatie
Contact opnemen met het team Nederlandse Vissersbond/PO Delta Zuid, vragen naar Durk van Tuinen via 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl