Voor de garnalenvisserij in de Nederlandse Natura2000-gebieden wordt vanaf 1 januari 2023 een gedoogperiode afgekondigd van negen maanden. Dat is deze week door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) aan ons medegedeeld. Dat betekent dat na de afloop van de huidige Wnb-vergunning op 31 december 2022 er tot 1 oktober 2023 door kan worden gevist zonder Wnb-vergunning en er door de overheid wordt gedoogd. De gedoogperiode is aangekondigd om de garnalenvisserij de benodigde tijd te geven om zich aan te passen aan de voorwaarden omtrent stikstofemissies. De intentie van het ministerie van LNV is om vanaf 1 oktober een Wnb-vergunning af te geven van 6 jaren.
Garnalenvisserij geen bestaand gebruik
De Landsadvocaat heeft het ministerie van LNV geadviseerd dat de garnalenvisserij in Natura2000-gebieden niet onder ‘bestaand gebruik’ kan worden geschaard. Dat betekent dat de garnalenvisserij, om een Wnb-vergunning te verkrijgen en vismogelijkheden in Natura2000-gebieden te behouden, haar stikstofuitstoot dient te reduceren tot een minimum.
De benodigde stikstofberekeningen dienen plaats te vinden via de zogenaamde AERIUS Calculator, alleen is het wachten op de update die pas begin volgend jaar wordt verwacht. Pas dan kunnen de benodigde stikstofberekeningen worden uitgevoerd en aangeleverd.
Reactie Nederlandse Vissersbond/PO Delta Zuid
Team Nederlandse Vissersbond/PO Delta Zuid heeft de afgelopen maanden hard gewerkt aan de vergunningaanvraag, met als insteek het verkrijgen van een nieuwe Wnb-vergunning voor zes jaar. Gedurende de afgelopen maanden werd duidelijk dat een nieuwe Wnb-vergunning per 1 januari 2023 onhaalbaar was, met name rondom de benodigde stikstoftoets, en is er door het team intensief onderhandeld over een mogelijke gedoogperiode.
“Enerzijds zijn we tevreden dat er besloten is tot een gedoogperiode, anderzijds lijkt een periode van 9 maanden te kort om de hele vloot in gereedheid te brengen en zo te kunnen voldoen aan de stikstofopgave”, aldus Durk van Tuinen namens team Nederlandse Vissersbond/PO Delta Zuid. ‘Gedurende de gedoogperiode van 9 maanden moet er nog veel gebeuren, in vele gevallen bij de garnalenvissers aan boord, waar de installatie van de SCR-katalysatoren plaats zal moeten vinden, maar ook bij ons op kantoor om de aanvraag voor de Wnb-vergunning op diverse punten af te ronden’, zo luidt de reactie van Van Tuinen.
Subsidieregeling
De eerder aangekondigde subsidieregeling voor het doen van investeringen in stikstof reducerende maatregelen, zoals de aanschaf en installatie van een SCR-katalysator, zal waarschijnlijk medio januari 2023 opengesteld worden voor het indienen van aanvragen. Wat de exacte voorwaarden van deze subsidieregeling zullen zijn is nog niet bekend. Er zal subsidie beschikbaar gesteld worden voor het investeren in een SCR-katalysator, waarbij de subsidie naar verwachting 50% van de aanschaf- en installatiekosten zal zijn.
Team Nederlandse Vissersbond/PO Delta Zuid helpt haar leden garnalenvissers bij het aanvragen van deze subsidie. Voor advies over de subsidieregeling en het verzorgen van de aanvraag kunnen garnalenvissers contact opnemen met het team Nederlandse Vissersbond/PO Delta Zuid.
Voor meer informatie
Contact opnemen met het team Nederlandse Vissersbond/PO Delta Zuid via T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl, vragen naar Durk van Tuinen of Egbert van der Tuin.