DEN HELDER – Op vrijdag 5 maart was Eline Vedder, Tweede Kamerkandidaat voor CDA, op werkbezoek bij de vissers in Den Helder. Zij maakte uitgebreid gebruik van de gelegenheid om vissers te ontmoeten en te spreken over de uitdagingen waar de Nederlandse visserij voor staat. Vedder ziet als melkveehouder in Drenthe veel gelijkenissen met de uitdagingen in de landbouwsector, maar ontdekte ook dat veel uitdagingen van de visserijsector nauwelijks op de politieke radar staan, maar mogelijk wel grote gevolgen hebben voor Nederland.
Volgens Vedder hebben vissers dezelfde soort passie voor hun vak als boeren, maar vaak ook met dezelfde soort zorgen. ,,Ik vind het prachtig om te zien dat vissers voor dag en dauw op staan om erop uit te trekken om de hele dag ontzettend hard te werken. Daar was ik echt van onder de indruk. Tegelijkertijd hoor je vissers zeggen dat hoewel ze nog steeds genieten van hun werk, allerlei regelgeving en ‘gedoe’ het werk wel steeds minder leuk maakt. Daardoor wordt het vak ook steeds minder aantrekkelijk voor opvolgers.”
Jonge vissers Vedder houdt zich in de landbouw onder andere bezig met het Jonge Boerenfonds, een fonds van het ministerie van LNV om jonge boeren te ondersteunen. Hoewel dit fonds mogelijkheden moest bieden om bedrijfsopvolging te ondersteunen en te faciliteren, zijn er slechts een handjevol aanvragen gedaan.
,,Dat laat zien dat het fonds niet aansluit op de behoeften van bedrijfsopvolgers”, vertelt Vedder. ,,Datzelfde zie je nu gebeuren bij het Jonge Vissersfonds. Daarom is het zo belangrijk dat we goed blijven luisteren naar jonge vissers en niet vanaf een bureau een fonds in mekaar zetten waar je in de praktijk niet mee verder komt. Daar wil ik me echt voor inzetten, omdat we de volgende generatie vissers keihard nodig gaan hebben om de sector verder te ontwikkelen.”
VerdienvermogenVolgens Vedder ligt het verdienvermogen van vissers aan de basis van een goede toekomst voor de sector. ,,Vissers kunnen niet groen doen als ze rood staan. Vissers verdienen een eerlijke prijs voor hun producten, zodat ze kunnen blijven investeren in de toekomst. Daarom heeft de overheid de verantwoordelijkheid om beleid te maken waar je op kan bouwen en waar je als ondernemer vertrouwen in hebt, zodat je duurzame investeringen kan en durft te doen.”
,,Het is onbestaanbaar dat duurzame innovaties zoals de pulskor, met één pennestreek verboden worden. Dat is een klap in het gezicht van vissers en een complete miskenning van de innovatiekracht van de sector. Daar kan ik echt boos van worden. Als overheid moet je doelen stellen, ook op het gebied van duurzaamheid. Maar je moet het aan de vakmensen overlaten hoe ze dat op de beste manier kunnen doen’’, aldus Vedder.
Bron: Visserijnieuws