De aanlandplicht verliest aan draagvlak bij de Schotse vissersvloot. Het aantal vissersschepen dat op vrijwillige basis is uitgerust met boordcamera’s is gehalveerd van 32 naar 15 schepen. De regeling dat deze schepen in ruil extra quotum kregen, is per 2017 vervallen. En dat terwijl de voor de Schotse vloot belangrijke Noordzee-kabeljauw en wijting sinds dit jaar onder de aanlandplicht vallen.
De BBC meldt dat de Schotse afdeling van het Wereld Natuurfonds, die toezicht houdt op de uitvoering van de aanlandplicht, aan de noodklok trekt. Helen McLachlan van WWF Scotland: “Het Wereld Natuurfonds steunt de aanlandplicht omdat deze leidt tot gezondere visbestanden en uiteindelijk een winstgevendere visserijsector. We zijn erg bezorgd over het toezicht op en de handhaving van de aanlandplicht voor kabeljauw en wijting. Op dit moment wordt minder dan één op de honderd visreizen gecontroleerd.”
Schotse Vissersfederatie
Ook in Schotland is de weerstand tegen de starre en onwerkbare regelgeving vanuit Brussel groot. Volgens de Schotse vissers zijn het de regels die de problemen veroorzaken, niet zozeer het toezicht. Bertie Armstrong van de Schotse Vissersfederatie: “Iedereen wil ongewenste bijvangst zoveel mogelijk voorkomen. Maar dan wel met goede regelgeving, daar zijn we nog mee bezig. Om eerlijk te zijn, zijn de boordcamera’s maar bijzaak. Die lossen het probleem niet op.”
Minder discards
Ondanks de noodkreet van toezichthouder WWF Scotland is volgens een woordvoerster van de Schotse overheid de vloot goed op weg met het verminderen van discards. “We werken er hard aan om het terugzetverbod op een pragmatische manier en gefaseerd in te voeren. Als we dat op een verstandige manier doen, is dat goed voor een duurzaam visserijbeheer.”
Na de Brexit
Over twee jaar is de Brexit een feit. Derk Jan Berends van de Nederlandse Vissersbond: “We zijn benieuwd wat Groot-Brittannië na de Brexit gaat doen met de aanlandplicht als de druk vanuit Europa wegvalt. Nederland moet zich op het gebied van de aanlandplicht samen met andere lidstaten hard maken voor een gelijk speelveld voor alle vissers op de Noordzee, of ze nu uit Noorwegen, de EU-lidstaten of Groot-Brittannië komen. Uiteindelijk vissen we ook allemaal op dezelfde visbestanden.”
Meer informatie
Neem voor meer informatie contact op met Derk Jan Berends of Johan Nooitgedagt, T 0527 698151 of secretariaat@vissersbond.nl