In een brief aan de Coöperatieve Visserij Organisatie (CVO) heeft het Ministerie van Economische Zaken laten weten dat er dit jaar geen tussentijdse verhoging van het quotum van tarbot en griet komt.
De CVO had eerder deze maand een schriftelijk verzoek gedaan om het quotum voor beide soorten tussentijds te verhogen. Het hele jaar worden er door vissers in Nederland, Duitsland, België en het Verenigd Koninkrijk veel meer tarbot en griet gevangen dan er quotum is. Beperkende maatregelen die door de Nederlandse vloot onder leiding van de CVO zijn genomen, hebben niet kunnen voorkomen dat er veel tarbot en griet weer overboord moest worden gezet.
‘Verhoging niet duurzaam’
De reden die het Ministerie aangeeft voor het niet kunnen verhogen is dat dat op basis van de beschikbare informatie door Wageningen Marine Research (WMR) niet geconcludeerd kan worden dat een 10% verhoging van de TAC van tarbot en griet in 2016 duurzaam is. Om het advies voor beide bestanden te verbeteren moeten er meer gegevens verzameld worden. Het Ministerie roept de sector op om in samenwerking met WMR de registratie van beide soorten te verbeteren.
Pure verkwisting
“Een grote teleurstelling voor de Nederlandse vissers die het hele jaar al te kampen hebben met goede vangsten van tarbot en griet en slechts een deel daarvan mogen aanvoeren. Pure verkwisting dat hoogwaardige vis over boord moet worden gezet. De TAC en quota van beide soorten zijn écht onvoldoende afgestemd op de hoeveelheid tarbot en griet die in zee zwemt,” aldus Derk Jan Berends, secretaris van de Nederlandse Vissersbond.
Meer informatie?
Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u contact opnemen met Derk Jan Berends, T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.