De houding van de Nederlandse garnalenvissers ten aanzien van de garnalenpulsvisserij bevindt zich tussen een neutrale en een enigszins negatieve houding. Dat blijkt uit het afstudeeronderzoek “attitude van de Nederlandse garnalenvissers, innovatie door middel van de garnalenpulsvisserij” dat Durk van Tuinen ter afronding van zijn Master Managementwetenschappen aan de Open Universiteit Nederland op donderdag 7 juli succesvol heeft verdedigd.
Aanleiding
Binnen de opleiding heeft Durk van Tuinen zich gespecialiseerd in verandermanagement, een onderwerp dat mede in werd gegeven door zijn werkveld binnen de visserij. De garnalenpulsvisserij is zo’n onderwerp dat een aanzienlijke verandering teweeg zou kunnen brengen in de garnalenvisserij en daarom een perfect onderwerp voor een afstudeeronderzoek. De basis voor het onderzoek was een vragenlijst waarmee de houding van de garnalenvissers werd gepeild ten aanzien van de garnalenpulsvisserij op basis van de huidige technische eisen. In totaal hebben 98 garnalenvissers hun visie gegeven via de vragenlijst, alle GV en GK vergunninghouders hebben een vragenlijst ontvangen. Nadat deze resultaten waren geanalyseerd zijn er aanvullend nog interviews afgenomen bij vijf garnalenvissers om meer te weten te komen waarop de garnalenvisser zijn mening over de garnalenpulsvisserij baseert.
Pulsvisserij
De negatieve houding ten aanzien van de garnalenpulsvisserij is met name tot stand gekomen door een onzeker toekomstbeeld. De onzekerheid is ontstaan door onder andere het onderzoeksprogramma ter ontwikkeling van de garnalenpulsvisserij, de manier van vissen door de onderzoeksvaartuigen met het garnalenpulsvistuig, de vrees voor meervangst van garnalen met het garnalenpulstuig en bijbehorende economische effecten op de garnalenmarkt, de ecologische gevolgen van garnalenpulsvisserij, de financiële consequenties van de investering in een garnalenpulstuig, de angst om te veranderen en de effecten van groeperingen met een uitgesproken mening over de (garnalen)pulsvisserij.
Geen uitgesproken mening
Uit de onderzoeksresultaten blijkt dat gemengde bedrijven, veelal eurokotters, met een relatief hogere omzet een positievere houding hebben ten opzichte van de garnalenpulsvisserij. Dit zijn de visserijbedrijven die niet volledig (jaarrond) afhankelijk zijn van de garnalenvisserij en in vele gevallen reeds pulsvissen op platvis. Een ander opvallend resultaat is dat er geen duidelijk verschil waarneembaar is in de houding gerelateerd aan de regio waaruit de visserman afkomstig is. De vissers in het noordoosten van Nederland zijn over het algemeen meer negatief over de garnalenpulsvisserij dan vissers uit het noordwesten en zuidwesten maar de verschillen zijn beperkt en niet significant. In elke regio is duidelijk waarneembaar dat er zowel voor- en tegenstanders zijn en er geen uitgesproken mening is per regio.
De Nederlandse PO’s werken momenteel aan een meerjarig onderzoeksprogramma waar onderzoek naar de effecten van de garnalenpulsvisserij een onderdeel van is. Het onderzoeksprogramma bestaat uit de pijlers selectiviteit, bodemimpact en het aantonen van de overleving van bijvangst in de garnalenvisserij. De signalen van de Nederlandse garnalenvissersvloot die onder andere tot uiting kwamen in het onderzoek van Durk van Tuinen worden in dit nieuwe onderzoeksprogramma meegenomen. Het nieuwe onderzoeksprogramma moet antwoorden gaan geven op het toekomstperspectief van de garnalenpulsvisserij.
Afstudeer rapport
Het complete afstudeeronderzoek kunt u hier lezen. Wanneer u vragen heeft over het onderzoek dan kunt u rechtstreeks contact opnemen met Durk van Tuinen via tel. 06-42408572 of per mail dwvantuinen@vissersbond.nl.