De Nederlandse Vissersbond (PO IJsselmeer) heeft aan het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) gevraagd of het visseizoen voor aal met een maand kan worden uitgesteld in verband met het instorten van de vraag naar verse vis door de coronacrisis. Het Ministerie heeft besloten om dat niet te doen omdat dit op langere termijn negatieve gevolgen kan hebben voor het visbestand en het ecosysteem.
Coronavirus is slecht voor de afzet
Dat het coronavirus (sluiten van restaurants, hotels, cateraars, speciaalzaken, versafdelingen bij supermarkten, schoolkantines) effect heeft op de afzet zien we nu gebeuren voor verse Noordzeevis, schaal- en schelpdieren. Het lijkt er niet op dat dit binnen een paar weken anders zal zijn. Paling is een vers product (itt diepvries) en wordt direct getroffen. Vanaf 15 april beginnen de eerste IJsselmeervissers op aal te vissen (hoekwant/kisten), gevolgd door de fuikenvissers per 1 mei. Het seizoen sluit van 1 september – 1 december. Zoals het er nu uitziet heeft vissen op aal geen zin als er geen vraag is. Het kan weken duren voordat de markt zich heeft hersteld vanaf het moment dat genoemde verkooppunten weer operationeel zijn.
Voorstel voor uitstel visseizoen aal
Het voorstel van de Nederlandse Vissersbond (PO IJsselmeer) is daarom om het palingseizoen in verband met de coronacrisis te laten beginnen op 15 mei (hoekwant/kisten) in plaats van 15 april en te laten sluiten op 1 oktober in plaats van 1 september. De maand december zou gewoon open kunnen blijven voor de grote fuikenvisserij. Op deze manier kunnen de vissers en in het bijzonder die op het IJsselmeer en Markermeer toch nog een jaarbesomming maken. “Er is een crisissituatie en dan moeten alle zeilen worden bijgezet om de voedselvoorziening op peil te houden. Nood breekt wetten. Vandaar het voorstel om het visseizoen voor aal met een maand uit te stellen”, zegt Derk Jan Berends van PO IJsselmeer.
Wettelijke periode blijft van kracht
Het Ministerie van LNV laat weten dat het niet mogelijk is om het seizoen uit te stellen, omdat door een verplaatsing een overlap ontstaat met een wettelijk vastgestelde gesloten periode voor de betreffende soort of vistuig. Het instellen van gesloten periodes is een maatregel om het visbestand op ecologische gronden te beschermen. Wanneer in de gesloten tijd wordt gevist, heeft dit nadelige gevolgen voor de voortplanting van deze soorten. Dat heeft consequenties voor de lange termijn van het bestand met nadelige gevolgen voor zowel het ecosysteem als toekomstige vangstmogelijkheden.
Op zoek naar andere steun voor IJsselmeervissers
“Het is jammer dat een uitstel van het visseizoen voor aal met een maand niet mogelijk is. Het leek ons een goede kans om te voorkomen dat vissers begin mei met een volle bun aal op de markt worden afgedroogd, omdat er geen vraag is naar verse vis. We zullen nu op zoek moeten naar andere vormen van steun voor de aalvissers op het IJsselmeer en Markermeer die na maanden eindelijk weer aal mogen vissen. In juli volgen de nettenvissers op schubvis, maar dan zal de crisis misschien weer voorbij zijn”, aldus Derk Jan Berends, secretaris van de Nederlandse Vissersbond (PO IJsselmeer).
Voor meer informatie
Neem voor meer informatie contact op met Derk Jan Berends via 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.