Het plan om drijvende zonnepanelen op het IJsselmeer te plaatsen gaat toch niet door. Minister Sophie Hermans gaat het bekend maken aan de Tweede Kamer. Het ‘prestigeproject’ van ruim 2,5 miljoen moest ervoor zorgen dat er 2 terawatt opgewekt kon worden op het IJsselmeer. Maar nu gaat er een streep door het hele project.
Te veel risico’s
Diverse ambtenaren van wel vijf verschillende ministeries hebben de mogelijkheden bekeken, maar zien te veel risico’s. Zo zijn er zorgen om het kwetsbare Natura 2000 gebied, de waterkwaliteit, de impact op boeren en vissers en de ligging bij een schietgebied van Defensie. Ook de kans op schade aan de zonnepanelen is zeer waarschijnlijk.
Zege voor de Kop van Noord-Holland
De gemeente Hollands Kroon heeft meerdere malen bezwaar gemaakt tegen de plannen. Het project werd aangedragen door de gemeenten Medemblik en Hollands Kroon, om de mogelijkheden te verkennen om het IJsselmeer te betrekken in het plan om 2,9 terawattuur te realiseren aan zonne- of windenergie. Hollands Kroon haakte later af en kwam met grote bezwaren. Dat lijkt nu zijn vruchten te hebben afgeworpen. Het project is van de tafel.
BRON: Zeepost
Vissersbond strijdt voor open water
“De Nederlandse Vissersbond, samen met organisaties zoals het Blauwe Hart, heeft altijd hard gevochten voor het behoud van de open ruimte op het IJsselmeer en Markermeer. Dat we na 50 jaar strijd samen met de IJsselmeervereniging nog steeds moeten opkomen voor dit kwetsbare natuurgebied, is veelzeggend.” zegt Johan K. Nooitgedagt, voorzitter van de Nederlandse Vissersbond. Dat de plannen van tafel zijn, is een enorme opluchting. “Onze vissers, boeren en de natuur hebben al genoeg druk te verduren; er moeten grenzen zijn aan wat je een gebied kunt opleggen. Wij blijven ons inzetten om dit prachtige stuk Nederland te beschermen voor toekomstige generaties en blijven strijden voor een ‘open’ water op de voormalige Zuiderzee.”
Voor meer informatie
Contact opnemen met het team Nederlandse Vissersbond via T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl, vragen naar Johan K. Nooitgedagt.