CIRCULARITEIT
Het bedrijf Healix is een jonge innovatieve Clean Tech Start-Up die zich richt op één van ’s werelds grootste uitdagingen – plastic vervuiling. Healix helpt oceanen en zeeën te herstellen door afgedankte visnetten en touwen te recyclen. Healix heeft het doel om touwen, lijnen en netten te recyclen en te transformeren tot nieuw granulaat dat weer opnieuw gebruikt kan worden voor dezelfde soort touwen, lijnen en netten. Zo hoeven touwen en netten niet van nieuwe aardolie gemaakt te worden waardoor er dus minder CO2 uitstoot vrijkomt. Ook wordt er waarde gecreëerd in materiaal dat normaal als afval wordt gezien. Dat is circulair werken en ook goed voor de visserij.
In drie stappen verwerkt Healix het materiaal tot korrels. Eerst worden de netten, lijnen en touwen verkleind. Daarna worden de kleine delen gewassen en gedroogd om er zeker van te zijn dat ze schoon zijn. Het is dus ook belangrijk dat de materialen door vissers in beginsel redelijk schoon worden aangeleverd. In de derde stap wordt het gewassen materiaal gesmolten, gefilterd en verwerkt tot granulaat dat opnieuw kan worden gebruikt voor touwen en netten of andere plastic toepassingen.
Healix wil graag samenwerken met de visserijsector om ervoor te zorgen dat afgedankte touwen, lijnen en netten niet meer worden gezien als afval maar dat ze worden gezien als grondstof voor nieuwe netten en touwen. Dit principe werkt ongeveer hetzelfde als het statiegeldsysteem dat er wordt gebruikt voor glas, tegenwoordig ook voor plastic flessen en binnenkort voor blikjes. Het “afval” kan worden gebracht naar verzamellocaties waarbij er een financiële compensatie wordt uitbetaald voor het inleveren.
Healix is op zoek naar afgedankte touwen, lijnen en netten, maar deze moeten wel aan een paar voorwaarden voldoen, ze moeten gesorteerd en schoon zijn.
GESORTEERD
Healix kan drie soorten plastic vezels recyclen.
1. HDPE (high-density polyethyleen), dit zijn vaak netten
2. PP (polypropyleen), dit zijn meestal touwen
3. PA (polymide maar ook bekend als Nylon)
In de meeste gevallen zijn netten gemaakt van HDPE of PA. Touwen en lijnen zijn vaak gemaakt van PP. Bij de aankoop van netten, touwen en lijnen wordt er vermeld van welk type plastic het product gemaakt is.
SCHOON
Wat is SCHOON?
De netten moeten zo schoon mogelijk worden ingeleverd. Wanneer de netten nog grote hoeveelheden vuil bevatten (mosselen, algen, modder etc.) kan het niet worden gerecycled omdat grote hoeveelheden vuil de recycling machines beschadigen en de kwaliteit van het gerecyclede materiaal lager wordt. De netten, lijnen en touwen mogen geen aangroei bevat van bijvoorbeeld algen of mossels. Als netten, touwen en lijnen schoongespoeld zijn in de zee dan is dat in de meeste gevallen voldoende voor recycling.
Voor meer informatie
Contact opnemen met het team Nederlandse Vissersbond/PO Delta Zuid, vragen Johan Nooitgedagt of Ben Scholten, T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.