Het blijkt dat IJsselmeerwater steeds meer vervuild raakt doordat de kleine industrie hun giftige afvalstoffen lozen op de riolering. Dit blijkt uit een recent onderzoek van Noord Holland. Deze verraderlijke lozingen vervuilen niet alleen het water, maar zorgen ook voor gevaren met betrekking tot de visstand. SP-Kamerlid Sandra Beckerman heeft terecht Kamervragen gesteld om opheldering te eisen.
SP stelt vragen
De verantwoordelijkheid van de overheid in deze kwestie is cruciaal. De SP stelde zowel in de Provinciale Staten als in de Tweede Kamer vragen naar aanleiding van het artikel in het NH Nieuws. Zo vraagt Tweede Kamerlid Sandra Beckerman zich af wat de mogelijkheden zijn de problematiek van indirecte lozingen door kleine industrieën op de riolering aan te pakken. In vijftien vragen vraagt ze om opheldering bij minister Harbers en staatssecretaris Heijnen.
Meer en meer vervuild
Ook drinkwaterbedrijf PWN maakt zich ernstige zorgen over deze ontwikkeling. “Officieel moeten wij de troep uit het water halen, maar tegenwoordig halen wij het water uit de troep”, zo zegt Koen Zuurbier, strategisch adviseur bij PWN in een artikel NH Nieuws. Het IJsselmeer is de afgelopen jaren meer en meer vervuild geraakt. Volgens Zuurbier komt dit niet alleen doordat grote fabrieken hun giftige afvalwater direct op de rivier lozen, maar ook doordat kleine industrie hun giftige afvalwater via de riolering afvoert. Ook wel indirecte lozingen genoemd. “Die giftige stoffen worden niet uit het water gezuiverd en stromen zo het IJsselmeer in, een van de belangrijkste drinkwaterbronnen voor Noord-Holland”, zo zegt Zuurbier.
Deze lozingen zorgen daarnaast ook voor gevaren met betrekking tot de visstand. Vissers, die afhankelijk zijn van een gezonde vispopulatie, worden geconfronteerd met een vangst en vis die besmet kan zijn met gevaarlijke stoffen wanneer dit allemaal ongecontroleerd verder gaat.
Controle faalt
Het probleem dat Zuurbier aankaart is al jaren bekend. Al in 2020 publiceerde onderzoeksbureau Berenschot een kritisch rapport dat de controle op indirecte lozingen op het IJsselmeer ernstig tekortschiet. Groot heikel punt is wie er verantwoordelijk is voor de controle van de indirecte giflozingen. Deze controle lijkt spaak te lopen bij het verschil tussen meldingsplicht en vergunningplicht. Vergunningen worden versnipperd afgegeven, niet voldoende geactualiseerd en bedrijven melden hun lozingen vaak niet.
De overheid moet niet alleen haar toezicht verbeteren, maar ook de regelgeving aanscherpen. De verschuiving van toezicht van de één naar de ander leidt tot kennistekorten en falende controles. Daar mag de gezonde IJsselmeervisserij niet de dupe van worden.
Pilot
Sinds vorig jaar loopt nu een pilot ‘Grip op indirecte lozingen’. De pilot heeft als doel om de indirecte lozingen aan te pakken bij de bron en de waterkwaliteit van het IJsselmeer te verbeteren.
BRON: NH NIEUWS
Voor meer informatie
Contact opnemen met het team Nederlandse Vissersbond/PO Delta Zuid, via T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl, vragen naar Johan K. Nooitgedagt en/of Emma Kater.