Internationale natuurbeschermers, verenigd in de International Union for Conservation of Nature (IUCN), hebben de ambitie om 30% van de oceanen en zeeën wereldwijd te sluiten voor menselijke activiteiten. Overheden als de Europese Unie en internationale organisaties als de Food and Agricultural Organization (FAO) krijgen het advies om dit in 2030 te realiseren. De Europese visserijsector reageert furieus omdat er op geen enkele wijze rekening wordt gehouden met de impact die een dergelijke maatregel heeft op visserijgemeenschappen. Bovendien ontbreekt een wetenschappelijke onderbouwing.
IUCN – 30% doelstelling
IUCN bestaat uit een netwerk van 1.300 overheden, maatschappelijke organisaties en bedrijven en ruim 15.000 wetenschappers. IUCN is de wereldwijde autoriteit op het gebied van de status van de natuur en de benodigde beschermingsmaatregelen. In Nederland zijn onder andere de Rijksoverheid, het Wereld Natuurfonds en Natuurmonumenten aangesloten. Iedere vier jaar komen de natuurorganisaties bij elkaar in het zogenaamde IUCN World Conservation Congress om adviezen te geven over maatregelen die de natuur wereldwijd moeten beschermen. Het laatste congres vond plaats van 1-10 september 2016 op Hawaii. In de persverklaring van de IUCN staat de ambitie wereldwijd 30% van de high seas (zeeën en oceanen) tot beschermd gebied te verklaren en daar bindende regelgeving voor te ontwikkelen. Tweederde van de high seas valt namelijk niet onder de jurisdictie van landen. In de verklaring wordt Hawaii als voorbeeld genoemd maar uit de verklaring kan worden afgeleid dat dit wereldwijd moet gaan gelden.
Bezwaren van de vissers
De Europese vissers vertegenwoordigd in de Europêche en European Association of Producer Organisations (EAPO) hebben in een gezamenlijke persverklaring hun onvrede geuit. Ook Nederlandse Vissersbond is lid van beide organisaties en ondersteunt deze verklaring. De visserij is verbolgen over het besluit van IUCN omdat de wetenschappelijke onderbouwing ervan ontbreekt. Sterker nog, op het IUCN Congress is door een aantal wetenschappers gewezen op het feit dat er geen bewijs is dat 30% sluiting werkelijk bijdraagt tot een betere biodiversiteit. Verder houdt IUCN geen rekening met de sociale- en economische belangen van de visserijsector maar ook niet met de doelstelling om de groeiende wereldbevolking van voldoende voedsel te voorzien. Vooral in ontwikkelingslanden heeft het sluiten van 30% van de oceanen en zeeën desastreuze gevolgen voor de bevolking omdat ze voor hun voedselvoorziening afhankelijk zijn visserij. Het besluit van de IUCN is genomen zonder consultatie van de visserij.
Meer informatie
Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u contact opnemen met Derk Jan Berends, T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.