De Green Deal brengt tot op heden weinig goeds voor de visserij. Windmolenparken op de zeeën lijken als paddenstoelen uit de grond te schieten om aan de beoogde doelstellingen van de Green Deal (klimaatneutraal in 2050) te voldoen. Echter omvat de Green Deal meer voor de visserij. De EU wil een ‘Farm-to-Fork’ strategie (boer tot bord strategie) introduceren voor boeren en vissers om te zorgen voor een eerlijk, gezond, betaalbaar en milieuvriendelijk voedselsysteem.
Europese Green Deal
In december 2019 werd de Green Deal gepresenteerd in de Europese Unie. De Green Deal is een paraplu voor veel klimaatdoelstellingen welke gezamenlijk moeten leiden tot een klimaatneutrale Europese Unie in 2050.
Elk wetsvoorstel dat vanaf heden aangenomen wordt, moet binnen de richtlijnen van de Green Deal passen. Maar ook elke sector moet zijn steentje bijdragen. Daarom wordt er voor de boeren en vissers de ‘Farm to Fork’ strategie opgezet.
Van boer tot bord
Met de Farm to Fork strategie moet er binnen de EU een wereldwijde standaard voor duurzaamheid gecreëerd worden. Dit betekent dat vissers met een minimale milieu-impact veilig voedsel van hoge kwaliteit op de markt moeten brengen.
Daarnaast wil de EU duurzame voedselconsumptie stimuleren en betaalbaar maken voor de consument. Daarbij zal de EU de consument helpen bij het kiezen van gezonde en duurzame voeding en het verminderen van voedselverspilling. Dit betekent waarschijnlijk dat er duidelijker op producten wordt gecommuniceerd waar het voedsel vandaan komt en wat de ecologische voetafdruk is.
Visserijbeleid
Naar verwachting zal het Gemeenschappelijke Visserijbeleid en het EFMZV een grote rol gaan spelen in het doorvoeren van het nieuwe ‘duurzame’ beleid in de EU-visserijsector.
Kansen en bedreigingen
“De Nederlandse visserijsector is innovator bij uitstek. Duurzaamheid is één van de basisprincipes van innovaties binnen visserij”, aldus Johan K. Nooitgedagt (voorzitter van de Nederlandse Vissersbond). “Echter is het moeilijk om deze ambitie van de EU te rijmen, nadat het pulstuig – dat aan alle kanten duurzaamheid ademde – enkele maanden voor het presenteren van de Green Deal van tafel is geveegd. Daarom willen we de bal ook graag terugleggen bij de EU-beleidsmakers: welke randvoorwaarden zitten er aan duurzaamheid? Met aan de ene kant de wil om te innoveren en aan de andere kant het meedogenloos afstraffen van een enorm duurzame visserij-innovatie, raken wij het spoor bijster.”
Meer informatie
Neem voor meer informatie contact op met Johan K. Nooitgedagt via 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.