Greenpeace bedient zich weer van terreur richting vissers. Onze overheid doet niets!

24 september, 2020

Milieuclub Greenpeace is afgelopen dinsdag begonnen met het dumpen van joekels van keien op het Britse deel van de Doggersbank (Noordzee) in een poging vissers die daar hun brood moeten verdienen te weren. Naar eigen zeggen om de Britse regering te dwingen om de natuur te beschermen tegen de visserij die een bedreiging zou vormen. Vissers die in het gebied hun netten uitgooien riskeren hun leven omdat de keien kunnen leiden tot het kapseizen van het vaartuig en het dodelijk verwonden van de mensen aan boord als deze uit het net rollen. De Britse én Nederlandse overheid beperken zich tot uitspreken van hun ongenoegen over de acties van Greenpeace maar nemen geen maatregelen en laten daarmee wederom de vissers aan hun lot over.

Geschiedenis herhaalt zich

In 2015 dumpte Greenpeace meerdere grote keien op de Klaverbank (Noordzee). De visserijorganisaties vroegen de Nederlandse overheid vergeefs om tegen de milieuclub op te treden. De rechter oordeelde destijds dat de veiligheid van vissers niet in gevaar was omdat de locaties van de stenen bekend was gemaakt door Greenpeace zodat de vissers daar rekening mee konden houden. De Nederlandse Vissersbond heeft de stenen toen maar zelf laten verwijderen wat ook nog bijna tot een kort geding leidde door de milieuclub die de gedumpte keien als haar eigendom beschouwd.

Gevaarzone: 16.000 voetbalvelden

Als we de berichtgeving van Greenpeace zelf moeten geloven dan zijn de keien in een gebied van 47 vierkante zeemijl gedumpt. Dat is omgerekend ca. 161 vierkante kilometer zeebodem ofwel een oppervlakte van maar liefst 16.000 voetbalvelden aan gevaarzone. Een enorm gebied waar vissers extra alert moeten zijn als ze hun netten uitwerpen. Greenpeace laat de overheid doodleuk weten waar ze die keien hebben neergegooid om daarmee de verantwoordelijkheid voor het in gevaar brengen van mensenlevens bij de ander neer te leggen.

Geloofwaardigheid Noordzee akkoord

Vissers willen dat de overheid hun beschermt zodat ze hun waardevolle werk kunnen doen, namelijk het voorzien van de bevolking van eten. Het dumpen van keien op de visbestekken is een regelrechte bedreiging voor vissers. De overheid moet optreden anders verliest ze haar geloofwaardigheid. “In wat voor een wereld zijn we beland dat een Greenpeace onze vissers in gevaar brengt en dat de overheid keer op keer niets daartegen doet? Zou het komen omdat de Doggersbank achter de horizon ligt? Ik denk dat de overheid wel flink zou optreden als Greenpeace besluit om honderden keien op de A4 te leggen om het vervoer over de weg te frustreren. De overheid is erg selectief in het nemen van maatregelen” aldus Johan Nooitgedagt, voorzitter van de Nederlandse Vissersbond. De Nederlandse overheid dringt er bij vissers op aan om het zogenaamde Noordzee akkoord ondertekenen. Het akkoord waarin overheid, bedrijfsleven en natuur- en milieuorganisaties samen een routekaart voor de indeling van de Noordzee vastleggen. Greenpeace is een van de betrokken partijen. Hoe geloofwaardig is het tekenen een akkoord als de ene partij en ander in gevaar brengt? Vandaag spreken visserijvertegenwoordigers met minister Schouten over het advies van Tjibbe Joustra om de visserij te betrekken in het Noordzee Akkoord. Het zal duidelijk zijn dat de actie van Greenpeace het proces geen goed doet.


Aandacht in de media

Vanmorgen kopte de Telegraaf “Greenpeace wéér ‘levensgevaarlijk’. Johan Nooitgedagt gaf namens de Nederlandse Vissersbond commentaar. VisNed kwam gisteren in het NOS nieuws dat ze aangifte heeft gedaan tegen Greenpeace. VisNed heeft ons daarin niet gekend en heeft ons ook niet gevraagd om als gehele visserij (het collectief) aangifte te doen. Wij betreuren het solistische optreden van VisNed hierin.

Voor meer informatie

Johan Nooitgedagt
Johan Nooitgedagt
Derk Jan Berends
Derk Jan Berends

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Johan Nooitgedagt of Derk Jan Berends, via 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.

 

 

Terug naar het Weekjournaal

Aanmelden weekjournaal

Plaatsen van formulier mailchimp

Recent Courses