Een Engelse rechter heeft Greenpeace in het gelijk gesteld in de zaak die was aangespannen door de Engelse overheid (Marine Management Organisation) over de illegale keiendumping in Engelse natuurgebieden om sleepnetvisserij dwars te zitten. De MMO moest het doen met een reprimande van de rechter dat deze rechtszaak is aangespannen omdat het vergunningenstelsel bedoeld is om de natuur te beschermen waar Greenpeace om vraagt. De partijen zouden elkaar moeten steunen niet tegenwerken.
Waar het over gaat
In de Engelse wateren zijn verschillende beschermde natuurgebieden, de zogenaamde Marine Protected Areas (MPA’s), ingesteld, waarin onder voorwaarden gevist mag worden. Lees hierover meer in ons artikel visserij in Engelse natuurgebieden. Greenpeace denkt daar anders over en probeert met het dumpen van grote keien en het wegsturen van vissers uit de beschermde natuurgebieden, voor eigen rechter te spelen. Greenpeace wil de sleepnetvisserij laten verbieden. Dat ze daarmee het werk van vissers, die op legale wijze hun brood verdienen, in levensgevaar brengen dan wel benadelen boeit de activisten niet. De Engelse overheid (MMO) verwijten ze dat ze te weinig doet om de natuur te beschermen. Lees ook ons artikel Engelse overheid sleept Greenpeace voor de rechter om illegale keiendumping. De MMO laat het daar niet bij zitten en klaagt vervolgens Greenpeace aan maar kan de rechter er niet van overtuigen dat Greenpeace in de fout is gegaan en ziet zich genoodzaakt om de zaak te laten vallen. Wel hoopt de MMO dat Greenpeace zich zal houden aan de geldende regels in de toekomst anders volgt wederom vervolging. “The findings of law in this case made clear that the MMO had jurisdiction to prosecute, and that Greenpeace are expected to comply with the marine licensing regime. It is noted that since initiating proceedings, Greenpeace have not carried out any further unlicensed activity. The MMO has decided not to continue with the prosecution. In doing so, we fully expect that Greenpeace will, in accordance with the comments made by the learned judge, support and comply with the marine licensing rules in future. Should unlicensed activity occur in the future we will continue to investigate and will consider enforcement actions in line with our published compliance and enforcement strategy.” (bron: The Guardian).
Beschermd de vissers!
Voor de vissers in Engeland en de EU-vissers die in Engelse wateren mogen vissen, betekent deze uitspraak wederom een tegenslag. De Engelse overheid heeft in ieder geval geprobeerd om Greenpeace te laten veroordelen, iets wat waar onze overheid en die in andere lidstaten een voorbeeld aan zou kunnen nemen. Door deze uitspraak van de rechter voelen de vissers zich vogelvrijverklaard. Milieuactivisten kunnen blijkbaar hun gang gaan de levens van hardwerkende vissers is gevaar brengen door het storten van enorme keien op hun werkplek; de visgronden. In wat voor een rechtstaat leven we als partijen voor eigen rechter gaan spelen? De Nederlandse Vissersbond en PO Delta Zuid doen een dringend beroep op de Nederlandse overheid; bescherm de vissers! Het patroon van stenen storten door Greenpeace heeft zich meerdere keren herhaald ook in de Nederlandse wateren. Regeren is vooruitzien en daarom is het belangrijk dat de Nederlandse overheid nu al maatregelen neemt om dit te voorkomen.
Voor meer informatie
Neem contact op met het team Nederlandse Vissersbond/PO Delta Zuid, vragen naar Derk Jan Berends of Johan Nooitgedagt, T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.