Groen licht vanuit de EU, palingvisserij mag door

16 december, 2021

Binnen het Europese akkoord over vangstmogelijkheden voor 2022 zijn door de lidstaten van de Europese Unie (EU) de maatregelen voor de palingvisserij aangescherpt. Ondanks een aanscherping van de regels, kan deze voor onze leden IJsselmeervissers zeer belangrijk visserij volgend jaar doorgang vinden op basis van de Europese Aalverordening. Afgelopen november had de wetenschappelijke onderzoeksraad ICES nog geadviseerd om de palingvisserij helemaal te stoppen.

Vangstverbod aal in najaarsmaanden

Nederland past al jaren een werkwijze toe volgens de Europese Aalverordening, waarbij er sprake is van een verbod op palingvisserij in de maanden september, oktober en november. In deze maanden migreert geslachtsrijpe paling om zich voort te planten. Het gericht vissen op paling is in deze drie maanden daarom verboden.

Dit verbod om in het najaar op paling te mogen vissen vormt nog steeds aderlating voor onze leden IJsselmeervissers. Echter, een tijdelijk vangstverbod op aal is nog altijd beter dan een totaal vangstverbod, wat door ICES afgelopen november werd geadviseerd.

ICES-advies: totaal vangstverbod

Volgens de International Council for the Exploration of the Seas (ICES) gaat het nog steeds niet goed met de paling in Europa. De wetenschappers van ICES adviseren de afgelopen jaren dan ook zeer terughoudend over de visserij op paling, omdat ondanks diverse maatregelen de Europese aalstand kritiek is.

In het meest recente onderzoeksrapport, van afgelopen november, adviseert ICES een totaal vangstverbod voor paling, ook voor de glasaal. Glasaal wordt de laatste jaren op verschillende plekken gevangen om vervolgens elders te worden uitgezet en zo de palingstand te verbeteren in verschillende Europese wateren.

De schrik zat er dan ook goed in bij onze leden IJsselmeervissers, evenals bij hun collega binnenvissers, nadat het ICES-advies bekend gemaakt werd. De vrees heerste dat de EU-lidstaten dit advies zouden overnemen en er een vangstverbod op paling zou worden afgekondigd. Dat zou het einde van de beroepsmatige visserij op paling kunnen betekenen. Gelukkig werd afgelopen week bekend dat de EU-lidstaten het ICES-advies niet overnemen en de palingvisserij dus niet volledig verboden zal worden. De visserijsector kan dus opgelucht ademhalen waarbij gezegd moet worden dat de Nederlandse praktijk toch een veel positiever beeld weergeeft dan doemscenario’s die veelal worden geschetst

Europese maatregelen aangescherpt

Binnen de Europese Unie zullen de maatregelen om de aal te beschermen komend jaar worden aangescherpt. De werkwijze die Nederland al jaren toepast, waarbij de palingvisserij in de najaarsmaanden tijdelijk wordt verboden, gaat vanaf komend jaar voor alle EU-lidstaten gelden. Dit was voorheen niet het geval.

Voor Nederland verandert er op korte termijn dus niets; de gesloten periode voor palingvisserij die onze vissers al jaren kennen, blijft bestaan. Onze IJsselmeervissers kunnen dus op de reguliere wijze blijven vissen op paling.

Naast de verplichting voor een drie maanden gesloten periode, heeft de Europese Commissie aangegeven om begin 2022 verder in gesprek te willen gaan met de EU-lidstaten over mogelijk aanvullende maatregelen ter bescherming van de aal. Welke maatregelen er dan zullen worden besproken, is op dit moment niet duidelijk.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Derk Jan Berends via 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.

Derk Jan Berends
Derk Jan Berends

Aanmelden weekjournaal

Plaatsen van formulier mailchimp

Recent Courses