Jan Baron, adviseur van de IJsselmeervereniging, maakte een plan voor een doorlaatbare Houtribdijk ter verbetering van de ecologie door middel van een dijk met afsluitbare kleppen: uitwisseling van water, micro-organismen, vissen en planten. Dit plan is aanvullend op de Marker Wadden. Nederlandse Vissersbond twijfelt over het nut van de Marker Wadden maar ziet wel wat in een doorlaatbare Houtribdijk als alternatief voor de Marker Wadden. Voorlopige conclusies bij het doorbreken van de Houtribdijk: het is goed voor de ecologie, het hoeft niet onveilig te zijn, maar het kost geld. Nederlandse Vissersbond voegt daaraan toe: geen inpoldering, geen verlies van viswater, geen invasie van aalscholvers.
Kritiek op de Marker Wadden
De Marker Wadden moet een ‘vogelparadijs’ worden. Sterker nog de opgespoten eilandjes moeten het biologische dode Markermeer letterlijk nieuw leven in blazen zo is te lezen in een artikel in De Telegraaf van 24 september jl. Met een 80 miljoenen verslindend project wordt geprobeerd om een fout uit het verleden weer terug de draaien.
De impact van het afsluiten van het Markermeer door de aanleg van de Houtribdijk was destijds niet te overzien volgens Natuurmonumenten, initiatiefnemer van het project Marker Wadden. De gevolgen bleken volgens Natuurmonumenten rampzalig te zijn, want door de afsluiting zit er inmiddels bijna geen leven meer in het Markermeer. Men spreekt over een biologisch dood Markermeer. Dit heeft te maken met de verslibbing van de bodem die zorgt voor vertroebeling van het water. Nederlandse Vissersbond herkent zich niet in het beeld dat door Natuurmonumenten wordt geschetst. Derk Jan Berends, secretaris: “De visstand is de laatste decennia door verschillende oorzaken achteruit, dat klopt. Maar onze leden vangen de laatste twee jaar juist meer vis in het Markermeer. De nieuwe eilanden werken als magneten op visetende vogels als aalscholvers. Juist nu de visstand zich aan het herstellen is zal de komst van extra aalscholvers een averechts effect hebben op het die visstand. Een ander probleem is dat met de aanleg van de Marker Wadden viswater verloren gaat. In feite wordt het Markermeer voor een deel ingepolderd. Het is opmerkelijk dat het verzet van een aantal decennia geleden tegen deze inpoldering blijkbaar gebroken is. Er wordt een romantisch beeld geschetst van een dynamisch natuurgebied vergelijkbaar met het Waddengebied.
Doorlaatbare Houtribdijk als alternatief
Het grootste probleem voor het ecosysteem in het Markermeer is de verslibbing van de bodem. Het plan van Jan Baron kan juist wel zorgen voor de gewenste dynamiek van het ecosysteem in het Markermeer. Meer uitwisseling tussen Markermeer en IJsselmeer betekent werkelijk ook meer dynamiek en dat is goed voor vissen en vogels en uiteindelijk ook voor de visserij. Het benadert de oude toestand van voor de aanleg van de Houtribdijk. Nederlandse Vissersbond vindt dat het plan als alternatief gewogen moet worden tegen dat van de Marker Wadden. Laten we niet nog een fout begaan door miljoenen uit te geven voor de Marker Wadden terwijl het alternatief van een Doorlaatbare Houtribdijk wellicht een betere optie is. Uiteindelijk gaat het ook om belastinggeld en daar moet je verantwoord mee omgaan. “Bezint eer ge begint”.
Lees hier het gehele artikel over Jan Baron.