Opstappers van de waarnemersreizen binnen het Innorays project (OSW 2.1) deden donderdag 4 april mee met de jaarlijkse herkenningstest voor haaien en roggen van Wageningen Marine Research. De Nederlandse Vissersbond is één van de sectoropstappers en voltooide de herkenningstest succesvol.
Waarnemersreizen
Het Innorays project OSW 2.1 richt zich op het beter in beeld krijgen van de aanwezigheid van roggen in de Noordzee met behulp van innovatieve onderzoeksmethoden. Om de werking van een methode te controleren, worden waarnemersreizen uitgevoerd. In de waarnemersreizen, waar opstappers van de Nederlandse Vissersbond en VisNed aan deelnemen, is het van belang dat de roggen correct worden gesorteerd door de opstapper.
Zelfstandige opstapper
Het halen van een goede score (drempelwaarde 80%) bij de test was van belang voor sectoropstappers. Binnen het OSW 2.1-project is namelijk de ambitie gesteld dat de sectoropstappers zonder mede-opstappers van WMR de waarnemersreizen kunnen uitvoeren. Door een goede score in de test, kan WMR ervan uitgaan dat de behaalde resultaten tijdens de waarnemersreizen betrouwbaar zijn. WMR laat eigen opstappers ook op reguliere basis testen om de kwaliteit van de door hun uitgevoerde onderzoeken te kunnen garanderen (onderdeel van de ISO-certificering).
Herkenningskaarten
Er zijn diverse herkenningskaarten/hulpmiddelen opgesteld door verschillende partijen, maar de praktijk leert dat het meestal niet eenvoudig is. Zo blijken de omschreven herkenningspunten vaak niet helemaal overeen te komen met de werkelijkheid of creëren gemakkelijk verwarring die tot misidentificatie leidt. Zo blijkt vaak later door middel van bijvoorbeeld DNA dat zelfs ervaren opstappers vanuit de sector de soorten regelmatig verkeerd op naam brengen. Zodoende verzorgde WMR enkele weken voorafgaand aan de jaarlijkse herkenningstest voor haaien een roggn een cursus aan de sectoropstappers om hier duidelijkheid in te krijgen. Tijdens deze cursus is dankbaar gebruik gemaakt van de Harokit VLIZ.
Meer informatie
De Nederlandse Vissersbond heeft op basis van de informatie uit de cursus een PowerPoint opgesteld over rogsoorten in de Noordzee, zodat herkenning eenvoudiger is geworden. Wilt u deze powerpoint ontvangen of meer weten over het correct op naam brengen van roggen, neem dan contact op met 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.