Via haar website heeft de Marine Stewardship Council bekendgemaakt dat de Nederlandse visserij op mesheften ook voor de komende periode van vijf jaar het MSC-keurmerk mag voeren. Net als bij de eerste MSC-certificering is het hernieuwde certificeringstraject begeleid door de Coöperatieve Producentenorganisatie Nederlandse Vissersbond. Alle Nederlandse mesheftenvissers zijn aangesloten bij de PO Nederlandse Vissersbond.
De mesheftenvisserij is gericht op de Amerikaanse zwaardschede (Ensis directus), die van oorsprong in westelijke deel van de Atlantische Oceaan voorkwam, maar die sinds eind jaren ’70 ook in de Noordzee voorkomt en daar goed gedijt. In de praktijk vindt de visserij voornamelijk plaats in de Voordelta en de Noordzeekustzone, beide aangewezen als Natura 2000 gebied. Het MSC-certificaat maakt duidelijk dat deze visserij op een duurzame manier samengaat met natuurbeheer.
Duurzame visserij in Natura 2000
“De visserij is mede duurzaam doordat ze de vogels qua voedsel niet in de weg zit. De te beschermen vogels eten juist de kleine mesheften, tot maximaal negen centimeter lengte. De minimummaat voor de visserij is tien centimeter, waarbij de voorkeur naar nog grotere exemplaren uitgaat. En waar (door visserij) minder grotere exemplaren aanwezig zijn, zien onderzoekers dat de kleintjes het juist nog beter doen,” legt schelpdiervisserijexpert Bert Keus uit.
Vistechniek
De mesheftenvissers maken gebruik van een viskor die de mesheften – die zich in de zeebodem ophouden – loswoelt met waterstralen. Het bodemzand wordt vloeibaar gemaakt, gezeefd en opgepompt via een zuigpijp. Aan boord worden de Mesheften gesorteerd op grootte. Ondermaatse exemplaren en andere organismen gaan direct weer overboord.
Nederlands quotum
In totaal zijn acht vergunningen uitgegeven voor de mesheftenvisserij. Daarvan zijn er momenteel vijf in gebruik. Het aangevraagde quotum bedraagt 8.000 ton, waarvan in 2016 iets meer dan 6.200 ton is opgevist en in 2017 bedroeg de aanvoer 5999 ton Het quotum omgerekend 320 miljoen stuks bedraagt een fractie (0,2 %) van het huidige totaalbestand van 153,2 miljard stuks.
Omvangrijke nieuwe broedval
Net als voor het bestand van de schelpdiersoort spisula (halfgeknotte strandschelp) hebben onderzoekers van Wageningen Marine Research in 2017 een omvangrijke broedval van ensis gemeten. In 2016 telden ze nog 27,1 miljard exemplaren, waarvan 19,0 miljard kleine en 8,1 miljard grote. In 2017 is dit toegenomen naar 153,2 miljard exemplaren, waarvan 143,9 miljard kleine en 10,3 miljard grote.
Meer informatie?
Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u contact opnemen met Derk Jan Berends, T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.