Het beheer van de Waddenzee blijkt moeilijk

3 februari, 2022

De afgelopen jaren is er veel vergaderd over het beheer van de Waddenzee maar de bestuurders hebben weinig bereikt. De zogenaamde Beheerautoriteit Waddenzee die bestuurlijke eenheid moet brengen in het beheer heeft de afgelopen twee jaar nog niets bereikt. Uit de brief van de ministers Harbers (IenW) en van der Wal-Zeggelink (Natuur en Stikstof) aan de Tweede Kamer op 20 januari 2022, blijkt weinig hiervan maar het meegezonden evaluatierapport gaat hier wel op in. Het beheer van de Waddenzee blijkt bestuurlijk heel lastig, zeker met vijf betrokken overheden aan tafel. De verantwoordelijke ministers beloven beterschap maar het getouwtrek is nog niet voorbij en dat terwijl er grote uitdagingen op tafel liggen.  

Het beheerdoel

Hoofddoelstelling voor de Waddenzee, zo blijkt uit de brief aan de Tweede Kamer is “een duurzame bescherming en ontwikkeling van de Waddenzee als natuurgebied en het behoud van het unieke open landschap”, doelstelling voor het Waddengebied, “veilig, vitaal en veerkrachtig in 2050”. Het streven is om het Uitvoeringsprogramma, waarmee deze doelstelling moet worden gerealiseerd, voor de zomer nog vast te stellen. De Beheerautoriteit Waddenzee speelt daarin een belangrijke rol.

Tussentijdse evaluatie beheerautoriteit

De Beheerautoriteit Waddenzee is sinds maart 2020 operationeel. In de afgelopen periode hebben de vijf opdrachtgevers van de Beheerautoriteit, de ministeries voor NenS (Natuur en Stikstof valt onder LNV en is géén apart Ministerie; er zijn wel twee Ministers met twee taken. Minister LNV is verantwoordelijk voor de begroting van het Ministerie.)(voorheen LNV) en van IenW en de provincies Noord-Holland, Fryslân en Groningen, een tussentijdse evaluatie uit laten voeren door een adviesbureau. Die concludeert dat er sprake is geweest van onzuivere rolinvulling en onduidelijke verantwoordelijkheden en dat er een gedragen integraal beheerplan moet komen en een daadwerkelijke verbetering van de natuurkwaliteit. Pas eind 2022 kan dan bezien wat eventuele vervolgstappen zijn op weg naar een onafhankelijke Beheerautoriteit Waddenzee.

Onvrede bij de maatschappelijke partijen

Juist in een tijd dat er grote behoefte is aan een daadkrachtig bestuur die het beheer van de Waddenzee op zich neemt, ontbreekt het daaraan. Een voorbeeld is de energiecrisis. Als gevolg van de oplopende spanningen in Oost-Europa (Oekraïne), de dreiging van het dichtdraaien van de Russische gaskraan, en een tekort op de Europese markt, zijn de prijzen van gas enorm gestegen. Mede daardoor is de inflatie in de Eurozone verder gestegen tot ongekende hoogte (ca. 7%). Dat wakkert de gedachte aan om weer extra gas uit de Nederlandse bodem te gaan winnen, ook onder de Waddenzee, tot onvrede van ngo’s en de bevolking. Het chagrijn van het uitblijven van concrete stappen heeft ook gevolgen voor de vele andere activiteiten, waaronder de visserij, die op zoek zijn naar perspectief. De Nederlandse Vissersbond en PO Delta Zuid zien graag dat de overheid meer daadkracht toont en werk maakt van de Beheerautoriteit Waddenzee.

Voor meer informatie

Contact opnemen met het team Nederlandse Vissersbond/PO Delta Zuid, vragen naar Johan Nooitgedagt of Derk Jan Berends, via T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.

Johan Nooitgedagt
Johan K. Nooitgedagt
Derk Jan Berends
Derk Jan Berends

Aanmelden weekjournaal

Plaatsen van formulier mailchimp

Recent Courses