Het Deense voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie: Wat betekent dit voor de Visserij?

3 juli, 2025

Van 1 juli tot en met 31 december 2025 neemt Denemarken het voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie op zich. Onder de slogan “Een sterk Europa in een veranderende wereld” richt het Deense voorzitterschap zich op het bouwen aan een veilig, concurrerend en groen Europa. Dit voorzitterschap vindt plaats in een periode van groeiende geopolitieke instabiliteit en economische concurrentie, waardoor de EU genoodzaakt is om effectief en zelfstandig te kunnen handelen.

Wat houdt het voorzitterschap van Denemarken in de Raad van de Europese Unie in?

Het voorzitterschap van de Raad roteert elke zes maanden tussen de lidstaten. Het voorzittende land organiseert en leidt de vergaderingen, stelt agenda’s op en bevordert wetgevingsprocessen. Denemarken zal als ‘eerlijke makelaar’ consensus proberen te bereiken tussen de lidstaten en vertegenwoordigt de Raad in de betrekkingen met andere EU-instellingen.

Wat zijn de overkoepelende doelen?

Onder de slogan “Een sterk Europa in een veranderende wereld” richt het Deense voorzitterschap zich op:

  • Een Veilig Europa: Een resolute EU die zelfstandig kan optreden in een onzekere internationale orde.
  • Een Concurrerend Europa: Versterking van de concurrentiekracht door vereenvoudiging en betere regelgeving.
  • Een Groen Europa: Acceleratie van de groene transitie als essentieel onderdeel voor een veiliger en concurrerender Europa, met focus op innovatie en duurzaamheid in sectoren als landbouw en voedsel.

Wat zijn de plannen voor de visserij?

Voor de visserijsector heeft het Deense voorzitterschap concrete plannen, gericht op een duurzame en toekomstbestendige Europese visserijsector. Het voorzitterschap zal zich allereerst richten op het vereenvoudigen en verbeteren van de regelgeving binnen het EU-beleid voor landbouw, voedsel en visserij, om het dagelijks leven van vissers en voedselproducenten te vergemakkelijken.

Tijdige Vaststelling van Vismogelijkheden voor 2026

Een topprioriteit is het tijdig vaststellen van de vismogelijkheden voor 2026. Dit is cruciaal om duidelijkheid te creëren vanaf het begin van het visjaar en bij te dragen aan een duurzame en concurrerende sector. Visserijbeslissingen moeten gebaseerd zijn op het beste beschikbare wetenschappelijke advies, inclusief sociaaleconomische overwegingen. Hierbij moet goed contact onderhouden worden met het Verenigd Koninkrijk en Noorwegen. De komende periode moet ook gericht zijn op betere regelgeving en implementatie om een gelijk speelveld voor Europese vissers over de grenzen heen te garanderen.

Voortzetting Evaluatie Gemeenschappelijk Visserijbeleid (GVB)

Ook het werk aan de evaluatie van het GVB zal worden voortgezet. De focus ligt hierbij op het vereenvoudigen van wetgeving om groene overwegingen te laten meewegen in de toekomstige duurzame ontwikkeling van de Europese visserij. Centraal in het visserijbeleid staat het bevorderen van de groene transitie van de Europese vloot en het stimuleren van duurzame visserij- en aquacultuurontwikkeling onder het GVB. Dit omvat onder meer het faciliteren van het gebruik van visserijtuigen met een geringe impact.

Meerjarige Financiële Kader (MFF) na 2027

Het Deense voorzitterschap zal voorbereid zijn om onderhandelingen te starten over mogelijke voorstellen voor wetgevende handelingen inzake EU-visserijmaatregelen in het kader van het volgende MFF na 2027.

Betere Regelgeving en Implementatie

Concluderend: Het Deense voorzitterschap zal zich dus inzetten voor een veerkrachtige en toekomstbestendige visserijsector, die zowel ecologisch duurzaam als economisch levensvatbaar is, binnen een bredere context van een veiliger, concurrerender en groener Europa.

Johan K. Nooitgedagt
Voor meer informatie

Contact opnemen met het team Nederlandse Vissersbond, T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl,
vragen naar Johan K. Nooitgedagt.

Aanmelden weekjournaal

Plaatsen van formulier mailchimp

Recent Courses