Er lijkt een positieve trend te zijn voor de stekelroggen. Er spoelen steeds meer eierkapsels aan. In 2020 leek het aantal eindelijk weer toe te nemen en nu is het zeker: de trend heeft doorgezet. En dat is goed nieuws!
Slechte tijden
Na de Tweede Wereldoorlog nam de visserijdruk toe. Net als andere roggensoorten nam het aantal stekelroggen enorm af. Roggen zijn traag groeiende dieren. Het duurt jaren voor het dier geslachtsrijp is, waardoor de meeste exemplaren werden weggevangen voor ze zich konden voortplanten. Ook leggen de dieren weinig eieren en zijn de eierkapsels kwetsbaar. Sleepnetten over de bodem vergroten de kans op beschadigen of losraken van de eieren. Het stekelrogbestand kelderde.
Het bestand neemt weer toe
Na 2000 is de visserijdruk afgenomen. Men hoopte dan ook dat het aantal roggen weer zou toenemen. Onderzoekers zijn al sinds 1978 bezig met het monitoren van aangespoelde organismen. Door te kijken naar trends kunnen ze zonder vissen te vangen iets zeggen over de stand van zaken. Zo spoelen de lege eierkapsels van de stekelrog ook aan op het strand. In de periode van 1945 tot 1950 werden er regelmatig honderden tot duizenden aangespoelde eierkapsels gemeld. Dat aantal nam sterk af toen de visserijdruk toe nam. Nu nemen de aantallen weer toe. En dat is goed nieuws. De stekelrog is een echte Noordzeevis.
BRON: Nature Today
Voor meer informatie
Contact opnemen met het team Nederlandse Vissersbond, T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl, vragen naar Johan K. Nooitgedagt.