VLAARDINGEN – Maritieme geschiedenis mag als studierichting aan universiteiten populair zijn, dat geldt veel minder voor de historie van de visserij. Daarom besloot Holland Historisch Tijdschrift een themanummer over de visserij te maken. Dat werd op vrijdagmiddag 1 oktober ten doop gehouden in Museum Vlaardingen met een online symposium. Vier sprekers belichtten de visserijgeschiedenis vanuit verschillende invalshoeken.
Professor Henk den Heijer, afkomstig uit een Scheveningse vissersfamilie, deed onderzoek naar de vissers die op Scheveningen op zee gebleven zijn en hun nabestaanden. Sinds 1813 is het aantal doden bijgehouden en dat telt op tot 1.377! Gemiddeld zes à zeven doden per jaar, maar in de praktijk ging dat in schokken. In sommige jaren, zoals in 1860, keerden 32 mannen en jongens niet terug.
Sjors Stuurman, master student geschiedenis, doet onderzoek naar Scheveningse vissersvrouwen en hij vertelde het verhaal van Clara Vrolijk die trouwde met reder Johannes van der Toorn. Toen die overleed zette zij succesvol de rederij voort en liet bij haar dood in 1899 een vermogen na dat in huidige euro’s gerekend in de miljoenen liep.
Dr. Arjan Nobel – verbonden aan de Universiteit van Amsterdam en hoofdredacteur van Holland Historisch Tijdschrift – ging in op zijn eigen familiegeschiedenis. Hij komt uit een familie van riviervissers, die steeds opnieuw de bakens heeft moeten verzetten. Toen de zalmvisserij terugliep verhuisde zijn voorgeslacht van Lekkerkerk naar Nieuw Beijerland. Zijn opa Janus Nobel en ooms maakten de overgang mee van de ankerkuilvisserij naar de fuikenvisserij op paling na de afsluiting van het Haringvliet in 1970.
De kotter NB 1, die nog altijd in de familie is, wordt de laatste jaren na het palingvangstverbod als gevolg van dioxine in waterbodems alleen nog gebruikt voor visserijonderzoek. Nobel betoogde dat de negatieve invloed van de recreatievaart en de sportvisserij op de riviervisserij een onderbelicht onderwerp is. Zijn familie heeft het aan den lijve ondervonden.
Beschikbaar
Conservator Frank de Hoog sloot af met informatie over de herwaardering van de nationale visserijcollectie van Museum Vlaardingen. Die is bijeengebracht sinds de oprichting in 1960, maar enige jaren geleden werd besloten dat het museum zich richt op de stadsgeschiedenis van Vlaardingen en de Vlaardingse visserij.
Dat betekent dat documentatie, schilderijen en scheepsmodellen die vooral betrekking hebben op andere vissersplaatsen nu op professionele wijze worden gewaardeerd op kwaliteit en historische waarde. Het gaat om meer dan 20.000 objecten uit de opslag. Met collega musea wordt overlegd hoe deze belangrijke verzameling elders een goede plaats kan krijgen. Objecten komen beschikbaar op de afstotingsdatabase, musea kunnen middels een alert blijk geven van hun interesse.
Bron: Visserijnieuws