Honderden vissers demonstreren in Amsterdam

5 juni, 2018
EMK-protest in Amsterdam (Foto's Johan)
EMK-protest in Amsterdam

Afgelopen zaterdag togen vissers en hun families onder bewind van actiegroep EMK (Eendracht Maakt Kracht) massaal naar Amsterdam om daar te protesteren tegen toenemende windmolenparken op zee en de onwerkbare aanlandplicht. Namens de Nederlandse Vissersbond liepen Johan Nooitgedagt, Derk Jan Berends, Durk van Tuinen en Jacob Snoek mee in de protesttocht die van het IJ, langs het Centraal Station naar de Dam leidde.

Zo’n vijftien kotters kwamen zaterdagochtend met luid getoeter de hoofdstad binnenvaren. Op het IJ stonden naast honderden vissers en visserijgerelateerden ook inwoners en toeristen de vlootschouw te bekijken. Eenmaal aangemeerd werden spandoeken met kreten als ‘Windmolens in zee, een slecht idee’ en ‘Vissers op zee, windindustrie weg ermee’ de lucht ingeheven. Luid toeterend trok de massa via het Centraal Station naar de Dam waar EMK-voorman Job Schot de menigte toesprak en vervolgens met het EMK-bestuur een petitie overhandigde aan Europarlementariër Annie Schreier-Pierik.

Aanlandplicht en windmolens op zee

EMK-protest in Amsterdam (Foto's Johan)
EMK-protest in Amsterdam

Met de protestdag, die door de media goed werd opgepikt, willen vissers de aandacht vragen voor de Europese aanlandplicht, waarbij ondermaatse vis moet worden aangeland, en de toenemende windmolenparken die worden geplaatst op rijke visgronden.

“Vissers zien toekomst op zee verdwijnen”

“Het is belangrijk dat er massaal aandacht wordt gevraagd voor de bedreigingen waar vissers mee kampen”, geeft Vissersbondvoorzitter Johan Nooitgedagt aan. “Door de aanlandplicht die vanaf 1 januari 2019 volledig van kracht gaat zien vissers hun inkomsten afnemen. Tegelijkertijd zien vissers hun rijke visgronden verdwijnen doordat daar enorme windmolenparken -waar zij niet in mogen vissen- worden aangelegd. Vissers zien hun toekomst op zee als sneeuw voor de zon verdwijnen en vooral jongeren vragen zich af of er nog wel toekomst is in de visserij. Die toekomst is er zeker, maar dan moeten er wel mogelijkheden en kansen overblijven”, aldus Nooitgedagt.

Bekijk het fotoverslag van de dag op onze Facebookpagina.

Lees ook:
• Kennisdossier: Ruimtelijke ordening op zee (Vissersbond)
• Vissers uiten noodkreet op de Dam – met fotoverslag (Reformatorisch Dagblad, 2 juni 2018)
• Visserij luidt de noodklok in Amsterdam (Telegraaf, 3 juni 2018)
• Visserij in ons land: ’Optelsom van ellende’ (Noordhollands Dagblad, 3 juni 2018)
• Honderden boze vissers op de Dam: ‘Als het zo doorgaat, dan is het einde voor de visserij’ (AT5, 3 juni 2018)
• Nederlandse vissers voelen zich van de Noordzee verdreven – en dat pikken ze niet langer (Trouw, 2 juni 2018)
• Freek demonstreert met vissers tegen nieuwe regels (Jeugdjournaal, 3 juni 2018)
• Vissers op weg naar de Dam: we hebben straks een dode zee (NOS, 2 juni 2018)

Meer informatie

Johan Nooitgedagt
Johan Nooitgedagt

Neem voor meer informatie contact op met Johan Nooitgedagt via 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.

Aanmelden weekjournaal

Plaatsen van formulier mailchimp

Recent Courses