Hygiëne aan boord van garnalenschepen

17 augustus, 2017

Naar aanleiding van vragen van leden garnalenvissers over de hygiënecode voor de garnalenvisserij hieronder een toelichting.

Vanaf 1 januari 2006 gelden in Europa twee verordeningen inzake levensmiddelenhygiëne (EG nr. 852/2004 en EG nr. 853/2004). Hierin wordt onder andere gesteld dat de verantwoordelijkheid voor de voedselveiligheid in eerste instantie bij de exploitant van een levensmiddelenbedrijf ligt. Als eigenaar van een garnalenkotter die is ingericht voor het vissen op en verwerken van garnalen bent u exploitant van een levensmiddelenbedrijf. In deze hoedanigheid dient u er voor te zorgen dat u zich houdt aan de eisen aan de bedrijfsruimte (inrichting en hygiëne), het materiaal dat wordt gebruikt (constructie en hygiëne) en de persoonlijke hygiëne.

HACCP

Het aan boord koken, verpakken en opslaan van schaal- en scheldieren is een handeling die naast erkenning, ook het toepassen van de HACCP beginselen vraagt. Wat HACCP is? HACCP staat voor Hazard Analysis Critical Control Points. Oftewel een analyse van kritische punten waarop extra goed gelet moet worden. Hierbij wordt het hele productieproces nagelopen en worden de mogelijke gevaren voor de voedselveiligheid in kaart gebracht. Deze gevaren worden in zo’n HACCP benoemd en de risico’s die aan deze gevaren verbonden zijn worden in een HACCP-plan beheerst.

Hygiënecode

Het Productschap Vis heeft in 2007 “De hygiënecode voor aan boord van een vaartuig gekookte schaal- en schelpdieren” opgesteld. Hierin worden de HACCP beginselen op (onder andere) de garnalenvisserij toegepast. Deze hygiënecode is goedgekeurd door de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ‘waardoor u er op kunt vertrouwen dat het gebruik ervan u houvast biedt om te kunnen voldoen aan de geldende wettelijke eisen’ (zie Voorwoord van hygiënecode).

Verplichting?

Daar waar er hygiënecodes zijn opgesteld, heeft de ondernemer de keus om deze code toe te passen. Wenst de ondernemer geen gebruik te maken van de voorhanden zijnde hygiënecode dan dient de ondernemer zelf een HACCP-plan op te stellen, in te voeren en te onderhouden. Kiest de ondernemer er voor om de hygiënecode te volgen? In dat geval gaat de NVWA bij haar inspecties ook uit van de hygiënecode. De garnalenvisser weet dan waar de NVWA bij haar inspectie op zal letten.

Met andere woorden: het is niet verplicht om de hygiënecode van het Productschap Vis aan boord van uw kotter te gebruiken. Het is echter wel verplicht dat een kottereigenaar kan aantonen dat hij zich aan de wet- en regelgeving van de EU houdt. Er moeten dus bewijzen zijn dat de hygiëne regels van de EU gevolgd worden. Dit betekent dat: indien u ervoor kiest de hygiënecode van het Productschap Vis niet te gebruiken u verplicht bent om zelf een HACCP-plan op te stellen en uit te voeren.

Vragen?puls elektrode net

Voor vragen, het aanvragen van een kopie van de hygiënecode en het bijbehorende registratieformulier kunt u contact opnemen met het secretariaat van de Nederlandse Vissersbond, T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl

 

 

 

 

Terug naar het weekjournaal

Aanmelden weekjournaal

Plaatsen van formulier mailchimp

Recent Courses