Op woensdag 20 mei 2020 publiceerde de Internationale Raad voor Onderzoek der Zee (ICES) hun advies over pulsvisserij. In hun advies staat onder andere omschreven dat pulsvisserij bijdraagt aan het verminderen van de effecten van de tongvisserij op het ecosysteem en het milieu.
Onderzoek pulsvisserij
Het onafhankelijke wereldwijde wetenschappelijk onderzoeksinstituut ICES deed op aanvraag van Nederland een meerjarig onderzoek naar de effecten van pulsvisserij (op doelsoort tong) op onder andere de zeebodem, vissoorten en het milieu. In het onderzoek is de vergelijking gemaakt met het traditionele boomkortuig.
Conclusies
In het advies van ICES wordt onder meer het volgende geconcludeerd:
- Uit onderzoek van ICES blijkt dat het pulstuig een selectievere vangst van tong behaalt en de bijvangst van ondermaatse vis en bodemdieren vermindert.
- De impact op het ecosysteem wordt door pulsvisserij verminderd met gemiddeld 62%.
- De kans op letsel bij vissen die worden blootgesteld aan het pulstuig is laag (≤ 1%). Dit geldt niet voor (grote) kabeljauw. Echter geeft ICES in hun advies aan dat de gevolgen voor de kabeljauwpopulatie verwaarloosbaar zijn.
- Mits het visbestand goed beheerd wordt, vormt pulsvisserij geen extra risico voor de duurzame exploitatie van tong in de Noordzee. Pulsvisserij heeft niet geleid tot overbevissing van het tongbestand. Daarbij meldt ICES dat het hoogst onwaarschijnlijk is dat de pulsen van het pulstuig extra sterfte zullen veroorzaken. Ook zullen de pulsen de voorplanting van tong niet negatief beïnvloeden.
- ICES acht het onwaarschijnlijk dat pulsvisserij nadelige effecten heeft op gevoelige habitats en bedreigde soorten of ecosystemen.
- Door gebruik van het pulstuig wordt het brandstofverbruik sterk gereduceerd.
Bekijk ook deze animatievideo van Wageningen Marine Research waarin de resultaten van het ICES-rapport in beeld worden gebracht.
Controversieel onderwerp
In het nieuwsbericht van ICES is te lezen dat pulsvisserij een controversieel onderwerp is geworden. Het gebruik van pulsen om tong te vangen, veroorzaakte bezorgdheid in Europa met als gevolg dat het Europees Parlement stemde voor een totaalverbod op pulsvisserij. ICES hoopt met het onderzoeksrapport en hun advies een groot deel van de onduidelijkheden weg te nemen.
Meer informatie
Neem voor meer informatie contact op met Durk van Tuinen via 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.