Vandaag publiceerde de onafhankelijke kennisinstelling International Council of the Exploration of the Sea (ICES) hun advies over de ecologische impact van het pulstuig in vergelijking met de traditionele boomkor. ICES concludeert in dit advies, dat specifiek is gericht op de platvisvisserij in de Noordzee, dat pulsvisserij minder negatieve effecten op het zeeleven heeft dan de boomkor.
ICES is een onafhankelijke, wetenschapsorganisatie die over de hele wereld actief is met het doen van onderzoeken en uitbrengen van adviezen over onder andere visserij. Op verzoek van Nederland vergeleek ICES de afgelopen maanden de ecologische effecten van het pulstuig en de boomkor. Beide vistuigen worden op de Noordzee gebruikt in de bodemvisserij op het doelsoort tong, met als (gewenste) bijvangst onder andere schol, schar, griet en tarbot. Het pulstuig geeft zwakke stroompulsen af, de boomkor sleept met wekkerkettingen over de bodem. In beide gevallen schrikt de platvis op en zwemt het net in.
Pulsvisserij zorgt voor minder beroering van de zeebodem
De beroering van de zeebodem is verminderd door gebruik van het pulstuig, zo is te lezen in het vandaag uitgebrachte ICES-advies. Dit heeft enerzijds te maken met het lichtere tuig en anderzijds met de kleinere footprint; pulsvissers bevissen een kleiner oppervlak om hetzelfde vangstresultaat als de boomkor te behalen. Tevens brengt het lichtere pulstuig minder letsel aan ongewervelde zeebodemdieren dan de boomkor. Geleidelijke gevolgen op de zeebodem door gebruik van het pulstuig vindt ICES onwaarschijnlijk, zo zegt de internationale kennisinstelling in hun advies.
Sinds 2009 minder visserijsterfte en meer platvissen
In 2009 zijn de eerste vergunningen voor pulsvisserij afgegeven. Vanaf dat jaartal zijn meer dan tachtig boomkorvissers, voornamelijk in Nederland, omgeschakeld naar het pulstuig. In diezelfde periode is de visserijsterfte in de Noordzee afgenomen en het platvisbestand toegenomen. Dit heeft mede te maken met de algehele vermindering van de visserij-inspanning, zo zegt ICES in hun advies.
Daarbij geeft ICES aan dat de algemene tongvangst, zowel gevangen door het pulstuig als de boomkor, is verbonden aan een jaarlijks door ICES vastgesteld quotum, de zogeheten Total Allowable Catches (TAC). Hierdoor kan er geen overbevissing plaatsvinden.
Verandering van de vangstsamenstelling
De overgang van de boomkor naar het pulstuig heeft de samenstelling van de vangst veranderd, concludeert ICES in hun adviesrapport. Pulsvissers vangen in vergelijking met boomkorvissers meer van het doelsoort tong en minder schol. ICES maakt hieruit op dat dezelfde hoeveelheid tong met het pulstuig kan worden gevangen in minder tijd of met minder visserij-inspanning.
Schade aan zeeorganismen
Belangrijk onderwerp van discussie in Europa is de schade die het pulstuig zou kunnen aanbrengen aan zeeorganismen. Ook hierin zette ICES de resultaten van het pulstuig naast die van de boomkor. Hieruit blijkt dat de snelheid waarmee vissen worden verwond waarschijnlijk lager is bij het pulstuig doordat er minder mechanische onderdelen zijn en er met een lagere snelheid wordt gevist.
Bij middelgrote kabeljauw is letsel aangebracht door het pulstuig geconstateerd. Daarbij geeft ICES in hun advies aan dat er relatief weinig kabeljauw in de zuidelijke Noordzee zit en het gebruik van het pulstuig de afgelopen jaren niet heeft bijgedragen aan een verandering in de kabeljauwpopulatie in de Noordzee. Ook wijting heeft lichte verwondingen van het pulstuig. ICES zegt in het advies geen extra verwondingen te zien bij tong, schol, schar, zeebaars en ongewervelde dieren.
ICES geeft in hun advies aan het onwaarschijnlijk te vinden dat het zeeleven buiten de visserij om op een later tijdstip nog beïnvloed kan worden door de elektriciteit van het pulstuig.
“Wetenschappelijk advies”
“De onafhankelijke kennisinstelling ICES heeft een wetenschappelijk advies geschreven dat de vergelijking tussen het pulstuig en de boomkor goed weergeeft. Wij hopen dat dit rapport wordt opgepikt door de Europese Commissie, de Raad van Ministers en het Europees Parlement die op dit moment in het zogeheten triloog een besluit nemen over de toekomst van het pulstuig”, aldus Johan Nooitgedagt, voorzitter bij de Nederlandse Vissersbond.
Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Johan Nooitgedagt of Durk van Tuinen, T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.