ICES-adviezen voor 2022 gepresenteerd – veel Noordzee visbestanden staan er goed voor

1 juli, 2021

Het begint toch wel een beetje ingewikkeld te worden. Het quotum voor 2021 is nog niet eens officieel vastgesteld, maar gisteren hebben we toch echt al de ICES-adviezen voor 2022 gepresenteerd gekregen door WMR. De mensen van het ministerie die ontzettend veel werk hebben gehad voor 2021 kunnen nu in één ruk verder gaan met de onderhandelingen voor 2022. Onderzoekers van Wageningen Marine Research presenteerden op 30 juni de visserijadviezen van ICES voor de belangrijkste soorten voor de Nederlandse sector aan het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, de visserijsector en maatschappelijke organisaties.

De Noordzeevisbestanden staan er volgens ICES goed voor. Voor bestandschatting bestaat kort gezegd uit 3 onderdelen: 1. Paaibiomassa (bestand dat oud genoeg is om voor nageslacht te zorgen). 2. Rekrutering (aanwas) 3. Visserijsterfte of Visserijdruk.

Tong

Het paaibestand komt er erg goed voor te staan, mede door de goede aanwas van 2018. Deze goede aanwas is echter lager dan men eerst had voorzien. Voor 2021 is er een flinke verhoging geweest, maar om het bestand goed te houden komt men voor 2022 op een korting van 28%.

Schol

Ook dit paaibestand staat er volgens ICES enorm goed voor. Door een sterkere jaarklasse uit 2019, die in 2021 wel lager bijgesteld is, zal het bestand nog verder toenemen de komende jaren. Het advies voor 2022 is volgens het MSY-principe 142.508 ton schol en dat is 15% lager dan 2021. Het contingent zal volgens eerste (ingewikkelde) berekening zo’n 6 procent dalen.

Kabeljauw

Kabeljauw blijft het zorgenkind van de Noordzee. De vangsten in de zuidelijke Noordzee zijn al jaren heel weinig, omdat de kabeljauw naar het Noorden trekt. De vangsten in Noorse zone nemen echter toe volgens de vissers. De laatste jaren hebben we te maken gehad met enorme kortingen. Door een aanpassing in het rekenmodel hebben we nu weer te maken met een korting. Het TAC zou daarmee 10% naar beneden moeten. Door Brexit zou het contingent echter nog meer naar beneden gaan, het zou dan zelfs om 15% gaan.

Wijting

Ook bij wijting is het rekenmodel aangepast. Echter dit keer ten goede, want het quotum zou met 236% verhoogd worden. Dat betekent dat het quotum volgend jaar 3x zo hoog wordt als het huidige niveau. Dat doet ook recht aan het beeld wat de visserman ziet op zee.

Tarbot/Griet

Bestanden staan er goed voor, maar toch adviseert men om 8% verlaging. De Nederlandse visserijsector heeft deze handschoen samen met Wageningen Marine Research opgepakt, en startte in 2018 met een survey gericht op tarbot en griet binnen het project OSW 2.0. Op die manier proberen we een beter beeld te krijgen van deze bestanden.

Zeebaars

Bestand is net boven het limietniveau en wordt geschat op 11.619 ton. Het bestand groeit volgens ICES erg langzaam en is er slechts een beperkte verhoging van 10% mogelijk.

Voor meer informatie

Kunt u contact opnemen met Jacob Snoek via 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.

Jacob Snoek
Jacob Snoek

Aanmelden weekjournaal

Plaatsen van formulier mailchimp

Recent Courses