Zoals jaarlijks gebruikelijk worden eind juni de ICES-adviezen voor de belangrijkste bestanden voor het komende jaar gepresenteerd. Onderzoekers van Wageningen Marine Research presenteerden op 30 juni de visserijadviezen van ICES voor de belangrijkste soorten voor de Nederlandse sector aan het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, de visserijsector en maatschappelijke organisaties.
De meeste Noordzeevisbestanden zijn volgens ICES gezond, maar om verschillende redenen zijn er toch enorme plussen en minnen. Bestandschatting bestaat kort gezegd uit 3 onderdelen: 1. Paaibiomassa (bestand dat oud genoeg is om voor nageslacht te zorgen). 2. Rekrutering (aanwas) 3. Visserijsterfte of Visserijdruk.
Tong
ICES heeft afgelopen jaren grote aanpassingen gedaan in hun aannames voor Noordzee tong. Het TAC ging in 2020 nog met 40% omhoog en nu wordt er voor het tweede jaar achter elkaar een flinke korting geadviseerd. Nu adviseert men een korting van 40% ten opzichte van 2022, vooral omdat de super jaarklasse van 2018 wederom flink naar beneden is bijgesteld. Deze is inmiddels 35% lager dan in eerste instantie ingeschat.
Schol
In 2022 heeft er een benchmark plaatsgevonden voor schol. Het paaibestand bevind zich volgens ICES ver boven het MSY-streefniveau. Door de lagere visserijdruk en sterke jaarklasse uit 2022 adviseert men een verhoging van 6%.
Kabeljauw
Kabeljauw is nog niet uit de gevarenzone, maar kan volgens ICES wel met 44% omhoog. Dit komt met name omdat de visserijdruk is afgenomen in 2021. De aanwas is niet bijzonder groot volgens de modellen.
Wijting
Vorig jaar werd er een verhoging geadviseerd van 236%.. Dit werd echter niet overgenomen, omdat de managers dit niet verantwoordelijk vonden omdat het niet goed ging met de kabeljauw. Het zure voor Nederland is dat wij de wijting wel vangen, maar geen kabeljauw. Het advies voor 2023 is nog hoger en men adviseert nu een verhoging van 214% (bovenop de 25% verhoging die in 2022 is doorgevoerd). Wij hopen dat we dit keer wel deze verhoging krijgen
Tarbot/Griet
Men adviseert sinds 2018 om het TAC voor Tarbot en Griet te splitsen, dus een apart quotum voor beide bestanden. Voor beide bestanden adviseert men een flinke korting van 33% voor Tarbot en 30% voor Griet. Voor Tarbot geldt een slechte rekrutering en een aanpassing van rekrutering van voorgaande jaren. Beide bestanden staan er dus gezond voor, maar korting is nodig om het gezond te houden.
Zeebaars
Bestand is net boven het limietniveau en wordt geschat op 12.384 ton. Het bestand groeit volgens ICES erg langzaam en is er slechts een beperkte verhoging van 15% mogelijk.
Onderstaand overzicht is opgesteld door WMR:
Voor meer informatie
Contact opnemen met het team Nederlandse Vissersbond/PO Delta Zuid, vragen naar Jacob Snoek, T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl