De belangrijkste visbestanden voor de Nederlandse visserij in de Noordzee staan er goed voor. Toch adviseert de Internationale Raad voor Onderzoek der Zee (ICES) voor veel bestanden een quotaverlaging in 2019. Dit adviseert ICES om de bestanden gezond te houden, zodat ook op de lange termijn de maximaal duurzame oogst (MSY) behaald kan worden.
Dat werd vrijdag in Den Haag duidelijk waar Wageningen Marine Research de ICES-adviezen presenteerde aan het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselvoorziening, de visserijsector en maatschappelijke organisaties. Namens de Nederlandse Vissersbond waren Johan Nooitgedagt, Derk Jan Berends, Durk van Tuinen en Jacob Snoek aanwezig bij de presentatie.
Maximum Sustainable Yield
ICES maakt elk jaar een schatting van de bestanden en de hoogte van de visserijdruk. Vervolgens brengt ICES een vangstadvies uit waarin rekening wordt gehouden met de Maximum Sustainable Yield (MSY), oftewel: de maximale duurzame oogst.
Daarnaast treedt dit jaar een nieuw Europees meerjarig beheerplan voor de gemengde visserij in de Noordzee (Multi Annual Plan, MAP) in werking. Met dit nieuwe plan moeten de doelsoorten in de gemengde Noordzeevisserijen (tong, schol, kabeljauw, schelvis, koolvis, wijting, zeeduivel en Noorse kreeftjes) gezamenlijk zo worden beheerd dat voor ieder afzonderlijk bestand (uiteindelijk) tegelijkertijd de MSY wordt behaald en vastgehouden. Het MSY-niveau is voor ieder vissoort anders. Om hiermee in het beheer van de gemengde visserij rekening te houden, zijn er bandbreedtes voor MSY opgenomen. Wanneer de vangst van een soort binnen zijn bandbreedte blijft, wordt het bestand op een duurzame manier bevist.
Vangstadviezen voor 2019
De vangstadviezen voor 2019 zijn als volgt:
ICES-advies 2019 (Bron: Wageningen University & Research)
Tong
De stand van volwassen Noordzeetong bevindt zich sinds 2012 boven het veilige niveau. ICES schat dat er ongeveer 59 duizend ton volwassen tong in de Noordzee zwemt. De visserijdruk op het tongbestand in de Noordzee is sterk afgenomen, maar nog steeds te hoog in relatie tot het MSY-streefniveau. Op basis van het nieuwe Noordzee MAP adviseert ICES daarom vangsten van maatse tong binnen een bandbreedte van 6.871 ton en 19.935 ton. ICES benadrukt dat vangsten van maatse tong die groter zijn dan 11.800 ton – de vangsthoeveelheid die hoort bij de grens waar het bovenste deel van de bandbreedte rond MSY start – alleen onder de voorwaarden van het Noordzee MAP kunnen plaatsvinden.
Schol
Tijdens de presentatie van WMR werd duidelijk dat het scholbestand in de Noordzee en het Skagerrak zich ver boven de veilige biologische grenzen bevindt. De bestandschatting van volwassen schol is 913 duizend ton, de grootste hoeveelheid schol die is gemeten sinds 1957. Dit komt volgens ICES doordat de visserijdruk fors is afgenomen. De schol wordt al sinds 2009 rond het MSY-streefniveau voor de visserijdruk bevist.
Het scholbestand wordt al sinds 2009 rond het MSY-streefniveau voor de visserijdruk bevist. Dit visbestand is een gedeeld bestand met Noorwegen en omdat er nog geen akkoord is bereikt met Noorwegen over het beheerplan, geeft ICES geen advies op basis van de MSY-bandbreedtes in het Noordzee MAP. ICES adviseert op basis van de MSY-benadering dat vissers in 2019 maximaal 92.523 ton maatse schol mogen vangen.
Met oog op de toekomst
“Het is goed om te horen dat de visbestanden voor de Nederlandse visserij in de Noordzee er goed voorstaan”, uit Johan Nooitgedagt nadat het ICES-advies openbaar is gemaakt. Over het verlagen van de quota in 2019 is de Nederlandse Vissersbond realistisch. “Het MSY is ingesteld om ook op de lange termijn te kunnen blijven vissen. Als wij in de toekomst willen blijven vissen, dan moeten we nu al zorgen dat die bestanden goed beheerd worden”, aldus Nooitgedagt.
Definitieve TAC en quota in december
De vangstadviezen van ICES dienen als input voor de onderhandelingen tussen EU en Noorwegen en voor de vangstbepaling voor 2019. Aan het eind van het jaar stelt de Raad van Visserijministers de toegestane vangsten voor 2019 vast.
Meer informatie
Neem voor meer informatie contact op met Johan Nooitgedagt via 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.