De oproep van Marloes Kraan (Wageningen Economic Research) om mee te doen aan de grootschalige enquête onder de Nederlandse vloot en onder vissersvrouwen zorgde binnen twee dagen voor zestig volledig ingevulde vragenlijsten. De enquête is gedeeld onder andere in het weekjournaal en het Visserijnieuws. Dit is een grote respons op korte termijn, wat al iets zegt over de situatie waarin de visserij en visserijgemeenschappen verkeert.
Impact voor visserijgemeenschappen
Het onderzoek van Marloes Kraan is onderdeel van een grotere impactstudie naar de visserij. Uit twee moties in de Tweede Kamer eind 2021 kwam uit dat de impact in kaart moet worden gebracht van de vele beleidsveranderingen van de laatste jaren voor de visserij, de keten en de visserijgemeenschappen. Marloes Kraan geeft aan dat het echt nieuw is om ook een impactstudie naar de visserijgemeenschappen te doen. Dit verklaart wel waarom ze naast schippers ook bemanningsleden en vissersvrouwen bevraagt. Kraan legt uit dat ze proberen te begrijpen hoe de visserijbedrijven in die gemeenschappen geworteld zijn en dan gaat het dus ook om de bemanning en de vrouwen en de gezinnen.
Sociaal welzijn van de vissers en hun gezinnen
In 2008 werd ook een enquête verspreid. Ook toen was er sprake van een visserijcrisis. De huidige enquête bouwt hier voor een belangrijk deel op voort, zodat ze gegevens kunnen vergelijken. In de huidige enquête is wel een nieuw component toegevoegd over subjectief sociaal welzijn. De onderzoekers willen van de vissers en de vrouwen zélf horen wat de gevolgen zijn van alle veranderingen en bedreigingen die op hun levenswijze en broodwinning afkomen. De vragen gaan dan ook over het welzijn van de vissers, hun gezin en hun visserijbedrijf. Hoe zien zij de toekomst en die van hun (vissers) dorp of stad?
Na hard werken door de sociale wetenschappers, zien ze dat er in Europa nu wel meer aandacht komt voor de sociale kant van de visserij. Het is daarom ook de missie van Kraan om duidelijk te maken wat de Nederlandse visserij nou precies is en het belang ervan verhelderen – niet alleen economisch, maar ook sociaal-cultureel. Dit kan dan ook zorgen voor aanknopingspunten voor beter visserijbeleid.
Inmiddels zijn er al 231 vragenlijsten ingevuld. De vragenlijsten staan nog tot 31 januari open, dus vissers kunnen nog mee doen. De enquête is ook in het Engels vertaald, zodat ook Filipijnse en Poolse bemanningsleden mee kunnen doen.
BRON: RESOURCE
Voor meer informatie
Contact opnemen met het team Nederlandse Vissersbond/PO Delta Zuid via T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl, vragen naar Emma Kater.