De Nederlandse Vissersbond heeft een zienswijze ingediend voor de Startbeslissing en Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD) Wieringerhoek. In de Wieringerhoek liggen belangrijke visbestekken voor de staand want visserij en fuikenvisserij. De Nederlandse Vissersbond wil dan ook duidelijkheid over de (gegarandeerde) toekomst voor deze vissers.
Aanleiding project Wieringerhoek
Rijkswaterstaat ervaart knelpunten voor het ecosysteem van het IJsselmeergebied. Zo wordt als aanleiding voor het project Wieringerhoek benoemd dat essentiële leefgebieden van voldoende kwaliteit en omvang en voldoende verbindingen tussen de leefgebieden ontbreekt. Hierdoor zouden verschillende soorten vissen en vogels die van groot belang zijn voor een goed functionerend ecosysteem hun levenscyclus niet voltooien. Ook belasting door klimaatverandering en nieuwe ontwikkelingen worden als aanleiding genoemd in de startbeslissing van het project Wieringerhoek. Het project is onderdeel van de Programmatische Aanpak Grote Wateren (PAGW) en de Agenda IJsselmeergebied 2050.
Het doel van project Wieringerhoek
Het hoofddoel van het project Wieringerhoek is het deltakarakter van de verbinding tussen het IJsselmeer en de Waddenzee versterken door ‘natuurlijke overgangen’ te maken: van nat naar droog en van zout naar zoet. Het ecologische hoofddoel heeft twee subdoelen:
- Het verbeteren van de connectiviteit voor vis;
- Het creëren van diverse leefgebieden voor vissen en vogels.
Daarnaast kent het project nog een nevendoel, namelijk een bijdrage leveren aan de bescherming van de zoetwatervoorraad in het IJsselmeer door problemen met zoutindringing te verminderen. Dit is belangrijk voor drinkwater en voor land- en tuinbouw.
IJsselmeervisserij
In de startersnotitie van het project Wieringerhoek wordt kort benoemd dat de fuikenvisserij als één van de vele functies aanwezig is op het IJsselmeer. De Nederlandse Vissersbond wijst in zijn zienswijze op de kenmerken van deze visserij en de visgebieden.
Ook geeft de Nederlandse Vissersbond aan dat wij graag bevestigd willen dat het mogelijk blijft voor de fuikenvisserij om hier hun fuiken te blijven plaatsen. De regeling voor het plaatsen van fuiken is vastgesteld in het Beheerplan. Het is voor de IJsselmeervissers zeer van belang dat deze visserij kan blijven bestaan in deze gebieden. Naar schatting bevindt zich 20% van de ruimte voor de fuikenvisserij zich in de Wieringerhoek.
Staand want visserij
In de Wieringerhoek liggen voor de IJsselmeervissers ook zeer goede visbestekken voor staand want visserij. Voor deze vorm van visserij beschikken de vissers over een Wnb-vergunning. In de zienswijze wordt benadrukt dat we er vanuit zullen gaan dat de visserij daar kan blijven bestaan binnen de richtlijnen van deze vergunning.
Projecten door vissers op het IJsselmeer
Als belangenorganisatie voor onder andere de IJsselmeervissers verdiept de Nederlandse Vissersbond zich ook in de biologische cyclus van diverse organismen die leven in en op het IJsselmeer. Daarvoor lopen verschillende projecten om de visbestanden goed te (kunnen) beheren en zodat de visetende vogels, roofvis en bodemfauna ook voldoende voedselproductie kunnen blijven genieten. De Nederlandse Vissersbond staat ervoor open om de bestaande rapporten hierover te delen met de initiatiefnemers van het project Wieringerhoek.
Nulmeting en monitoring
De Nederlandse Vissersbond is ook benieuwd of er al een nulmeting is gedaan naar de huidige status van de Wieringerhoek. Om het effect van een project te evalueren is een nulmeting immers essentieel. Aanvullend is de vraag of na de nulmeting ook regelmatige monitoring tijdens het project plaatsvindt om de ontwikkelingen van het project wetenschappelijk te onderbouwen. Het project Wieringerhoek kan cumulatieve effecten hebben met de beroepsvisserij en andere geplande projecten zoals bijvoorbeeld de zandwinning in het Markermeer.
Meer informatie
Neem voor meer informatie contact op met Emma de Boer via 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.