RVO heeft een informatiepagina’s op haar website geplaatst met informatie over de wet- en regelgeving die van toepassing is op de visserij voor het jaar 2024. Voor het jaar 2024 zijn er veranderingen geconstateerd.
Onderwerpen
Hieronder vindt u enkele belangrijke onderwerpen met een korte toelichting. In het informatiebulletin leest u de uitgebreide uitleg per onderwerp.
- Aanpassing controleverordening vanaf 1 januari 2024: de nieuwe controleverordening visserij gaat vanaf januari 2024 stap voor stap in. In de verordening staan alle Europese wetten en regels over de controle van de visserij. De komende periode gaat RVO kijken hoe de nieuwe regels worden uitgevoerd. Als hier meer over bekend is, wordt dit kenbaar gemaakt.
- Weegontheffingen lopen af in april 2024: in april 2024 lopen veel ontheffingen voor wegen aan boord af. Deze worden niet automatisch verlengd. Deze moet opnieuw bij RVO worden aangevraagd. Daarbij moet ook de weegapparatuur opnieuw gekeurd worden. Meer informatie leest u hier.
- Hoeveelheden voor ongewenste vangsten (BMS): door de aanlandplicht zijn sommige quota opgesplitst in gewenste en ongewenste vangsten. Nederland reserveert het deel gewenste vangsten voor aanlandingen van maatse vis. Een deel van de quotum-ophoging voor ongewenste vangsten reserveert Nederland voor aanlandingen van ondermaatse vis. En een deel wordt gebruikt voor aanlandcontingenten. Op rvo.nl/aanlandplicht leest u de hoeveelheden voor ongewenste vangsten per soort.
- Schelpdierbeleid is aangepast: er is een nieuw schelpdierbeleid. De grootste veranderingen gaan over de uitgifte van nieuwe schelpdierrechten, hoe wordt omgegaan met nieuwe soorten en de mechanische kokkelvisserij. Nog niet alles is bekend, maar op http://www.rvo.nl/vissen-op-schelpdieren heeft RVO op een rijtje gezet wat ze al wel weten. De website wordt aangepast als er meer informatie is.
- Aal: Tijdens de Landbouw- en Visserijraad van december is afgesproken dat de gesloten tijd voor aalvisserij 6 maanden blijft. Deze sluiting geldt voor de wettelijk aangewezen kustwateren, het zeegebied en de Visserijzone. De gesloten periode is van 1 september 2024 t/m 28 februari 2025. Voor de recreatieve aalvisserij geldt er weer een jaarrond verbod in deze gebieden.
- Vangstlimieten zeebaars: zeebaars mag u niet vangen, aan boord houden, overladen, verplaatsen of aanlanden. Er zijn afwijkingen op dit verbod. Hiervoor gelde vangstlimieten. In 2024 zijn deze vangstlimieten hetzelfde als in 2023. Op rvo.nl/zeebaars leest u alle informatie.
- TAC en Quota: de vangsthoeveelheden, de Total Allowable Catch (TAC) en het Nederlandse quotum voor 2024 zijn bekend. Lees hier meer.
Geen informatiebulletin
Normaliter publiceerde RVO elk jaar in december het Informatiebulletin visserij. Vanaf dit jaar gaat het anders en wordt de informatie op een andere manier verstrekt. Zo wordt eind december niet meer het Informatiebulletin visserij gepubliceerd. In plaats daarvan vindt u alle veranderingen die in 2024 ingaan op www.rvo.nl/veranderingen-visserij-2024. En als u wilt inzien wat in het afgelopen jaar allemaal veranderd is, staat alles op de pagina www.rvo.nl/jaaroverzicht-visserij-2023. Het hele jaar door worden wijzigingen op de websitepagina’s bijgewerkt. Een andere manier om op de hoogte te blijven is via de mailing Visserij & aquacultuur. Op www.rvo.nl/contact-visserij-aquacultuur leest u hoe u zich aanmeldt voor de mailing.
Informatie
Alle informatie over de veranderingen in de visserij in 2024 is op de website van RVO op een rij gezet. Daarnaast is er ook een pdf bestand beschikbaar met alle informatie over de veranderingen in 2024. Daarvoor kunt u hier klikken.
Voor meer informatie
Contact opnemen met het team Nederlandse Vissersbond, via T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl, vragen naar Jacob Snoek.