Deze zomer heeft de Nederlandse Vissersbond haar nieuwe dienst “Aanvraag vaarbevoegdheden” gelanceerd. Middels dit schrijven willen wij u graag informeren en uitnodigen voor een informatiebijeenkomst omtrent de inhoud en de te verwachte wettelijke veranderingen. Onze collega heeft het initiatief genomen om dit te organiseren in samenwerking met Piet Beer. De bijeenkomsten worden vooraf of aansluitend aan de aanlandplichtbijeenkomsten georganiseerd in Stellendam en Urk.
Locaties, data en tijdstippen
- Vrijdag 27 november 2015 te Stellendam (UFA, Meester Snijderweg 5), programma van 13:30 tot 14:30 uur.
- Zaterdag 28 november 2015 te Urk (Visveiling Urk, Westwal 2), programma van 12:00 tot 13:00 uur.
Dienst aanvraag vaarbevoegdheden
Elke zeevarende is verplicht in bezit te zijn van een geldige vaarbevoegdheid. Dit vraagt veel kennis van de geldende wet- en regelgeving. Het doel van de Nederlandse Vissersbond is om u zoveel mogelijk te ontzorgen op het gebied van vaarbevoegdheden. Tevens bieden wij u de ondersteuning door de geldigheid van alle voor de bemanning relevante documenten en trainingen te bewaken. Bovendien denken wij graag met u mee en attenderen wij u erop wanneer uw vaarbevoegdheid verhoogd kan worden of wanneer wetswijzigingen voor u van belang zijn.
Dienst advies trainings- en opleidingsplan
Bij de aanvraag, verlenging of ophoging van uw vaarbevoegdheid moeten alle, voor uw functie verplichte trainingen geldig zijn. In de samenwerking met Visserij Management Bureau Beer kan er voor u een opleidingsplan samengesteld worden. In overleg met u worden deze trainingen voor u geboekt en ingepland. Tevens is het mogelijk om Visserij Management Bureau Beer in te huren als EVC begeleider bij een EVC traject voor u of voor één van uw bemanningsleden. Een EVC traject is bedoeld voor vissers die niet in het bezit zijn van een SW 6 diploma maar al wel vele jaren ervaring hebben opgedaan als visser. EVC staat voor Erkenning van Verworven Competenties (met andere woorden: “wat je al kan hoef je niet meer te leren”).
Wetswijziging
Volgend jaar is er nieuwe wet van kracht (naar verwachting per 1 juli 2016), het bestaande Besluit zeevisvaartbemanning komt hiermee te vervallen. Deze wetswijziging gaat de regels omtrent het aanvragen van het vaarbevoegdheidsbewijs verzwaren.
Als de visser binnen 4 jaar na het behalen van zijn schooldiploma geen vaarbevoegdheidsbewijs aanvraagt vervalt hiermee het recht op deze bevoegdheid. Momenteel kan de visser zijn diploma weer geldig laten verklaren door 3 maanden boven diens sterkte te varen (artikel 21 Besluit zeevisvaartbemanning). Dit artikel komt straks te vervallen . Naar verwachting zal dit voor de visser gaan betekenen dat hij/zij weer naar school moet om zijn diploma geldig te laten verklaren.
Daarnaast komt ook de zogenaamde overgangsbepaling te vervallen (artikel 38 Besluit zeevisvaartbemanning). In het artikel wordt het diploma S7 genoemd. Dit zal betekenen dat voor vissers met het S7 diploma er geen mogelijkheid meer bestaat om een vaarbevoegdheid aan te vragen.
Tevens geeft de nieuwe wetgeving aan dat elk bemanningslid aan boord van een Nederlandse vissersvaartuig , ongeacht nationaliteit, één of meerdere veiligheidstrainingen en/of opleidingen moet gaan volgen afhankelijk van diens functie. Daarbij moeten deze veiligheidstrainingen elke vijf jaar middels een opfris cursus worden herhaald.
Advies
De Nederlandse Vissersbond adviseert om niet te wachten tot de wetswijziging van kracht is, maar alvast uw diploma’s om te zetten naar een vaarbevoegdheid en u tijdig te laten informeren over een trainings- en opleidingsplan.
Voor eventuele vragen omtrent het aanvragen van de vaarbevoegdheid kunt u contact opnemen met het secretariaat via 0527-698151 of per email secretariaat@vissersbond.nl.