De afgelopen jaren heeft een opvallende innovatie haar intrede gedaan in de visserijwereld: de Kiwi-Kuil. Deze innovatie belooft tal van voordelen ten opzichte van de conventionele kuil die traditioneel in de visserij wordt gebruikt.
Verbeterde overleving en betere kwaliteit van de vangst
Een belangrijk voordeel van de Kiwi-Kuil is de positieve invloed op de kwaliteit van de gevangen vis. Marktwaardige vis blijft onbeschadigd, wat resulteert in een product van hogere kwaliteit. Voor de ondermaatse bijgevangen vis betekent deze verbeterde kwaliteit een hogere overlevingskans nadat ze terug in zee zijn gezet.
Uit twee reizen met de Kiwi-kuil in mei en juli op de KW145, waarbij de overleving van tarbot en schol is onderzocht, bleek dat de overlevingskansen van schol en tarbot gevangen met de Kiwi-Kuil significant hoger waren: gemiddeld 11 keer hoger voor schol en zes keer hoger voor tarbot ten opzichte van het conventionele boomkortuig. Verdere verbetering van de Kiwi-Kuil en het optimalisatie van de vangstverwerking aan boord leiden naar verwachting tot een verdere verhoging van de overlevingskansen van ondermaatse vis.
Deze verhoogde overlevingskans biedt wellicht munitie om uitzonderingen op de aanlandplicht in de toekomst te verkrijgen en/of te behouden.
Selectieve vangst en efficiënte verwerking
Onderzoek toont aan dat de Kiwi-Kuil een selectievere vangst mogelijk maakt in de tongvisserij. Minder verlies van marktwaardige tong ten opzichte van een conventionele 80mm kuil, er werd in de laatste reizen op de KW145 39% meer tong in de kiwikuil gevangen ten opzichte van een 81.5 mm kuil. Daarnaast werd er 15% minder discards gevangen, deze vermindering was vooral zichtbaar in de lagere vangsten van zwemkrabben en slangsterren. Een schonere vangst in een kiwikuil leidt tot kortere verwerkingstijden voor de bemanning zijn allemaal positieve aspecten van deze nieuwe innovatie.
Slijtvast materiaal en geen pluis
De Kiwi-Kuil is gemaakt van slijtvast materiaal met optimale openingen voor het vasthouden van marktwaardige tong. Het materiaal heeft een positief drijfvermogen en wordt door extra blaasjes boven de bodem gehouden tijdens het vissen. Bij correcte positionering boven de bodem vangt de Kiwi-Kuil geen zand. Bovendien is door het positieve drijfvermogen van de Kiwi-Kuil het gebruik van zogenoemd “pluis” niet langer nodig, wat los kan raken en in zee kan belanden. Het verlies van netwerk in zee wordt geminimaliseerd omdat de Kiwi-Kuil is gemaakt van slijtvast zeildoekmateriaal. De slijtvaste eigenschap van het materiaal zorgt er ook voor dat het deel van het vistuig minder snel vervangen hoeft te worden, wat leidt tot een langer gebruik van grondstoffen voor netwerkproductie. Het huidige ontwerp van de Kiwi-Kuil voor de tongvisserij vangt goed en is inmiddels klaar voor langdurige proeven waarbij de duurzaamheid en slijtvastheid van het materiaal op verschillende visgronden uitvoerig kunnen worden getest.
Inpassen in de regelgeving
Omdat het ontwerp van de Kiwi-Kuil een nieuw concept is, past het niet binnen de huidige technische maatregelen die voor de visserij gelden. Daarom is het op dit moment alleen mogelijk om tijdens wetenschappelijk onderzoek met een ontheffing met de Kiwi-Kuil te vissen. De Nederlandse Vissersbond wil samen met het Ministerie van LNV gaan werken aan het opnemen van de Kiwi-Kuil in de EU-verordening technische maatregelen. Hoewel de Kiwi-Kuil tot nu toe alleen is getest in de boomkorvisserij op tong, wil de Nederlandse Vissersbond dat er onderzoek komt naar de toepassing ervan in andere visserijen, zoals de twin/quad-rig, garnalen- en flyshootvisserij. Aanvullend onderzoek is nodig om de volledige potentie van deze innovatie te benutten.
Levendige Visvangst
Ben Scholten van de Nederlandse Vissersbond heeft afgelopen zomer een week meegevist op de KW-145 toen er met de Kiwi-Kuil werd gevist. “De vis was springlevend en van zeer goede kwaliteit. Doordat er minder bijvangst was, waren we ook sneller klaar met het verwerken van de vis. Dit, samen met het verminderde verlies van marktwaardige tong ten opzichte van het conventionele tuig, de betere kwaliteit vis, en de verbeterde overleving van niet-marktwaardige vis, is een mooi resultaat,” aldus Scholten. Hij roept op om gezamenlijk hard te werken aan het snel toestaan van het gebruik van de Kiwi-Kuil voor vissers die hiermee willen werken.
Video van de Kiwi-Kuil
Onlangs is onderstaande nieuwe video over de werking van de Kiwi-Kuil gepubliceerd.
Voor meer informatie
Contact opnemen met het team Nederlandse Vissersbond via T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl, vragen naar Ben Scholten.