Op uitnodiging van Wageningen Marine Research (WMR) stapte Nederlandse Vissersbond-collega Egbert van der Tuin op maandag 6 november aan boord van onderzoekvaartuig de Stern. De reis voerde over het noordwestelijke deel van het IJsselmeer. Er werd gevist in het kader van de jaarlijkse survey naar de visbestanden in het Markermeer en IJsselmeer.
Uitnodiging WMR
Egbert is samen met IJsselmeervisser Jan de Boer van de UK-55 te gast aan boord naar aanleiding van een uitnodiging van WMR aan de visserijsector. Met deze uitnodiging biedt WMR vissers de kans om zelf te ervaren op welke wijze er onderzoek wordt gedaan naar de visbestanden. Bovendien biedt het vissers en onderzoekers de kans om elkaar beter te leren kennen en kennis te delen.
Langlopend onderzoek
De Stern vertrekt voor deze onderzoeksreis vanuit de haven van Medemblik met op het programma vier trekken ten noorden van de lijn Medemblik – Stavoren. Al sinds de jaren ’60 doet WMR systematisch onderzoek naar de samenstelling van de visbestanden in onze grootste binnenwateren. Ieder jaar worden er – gedurende een aantal weken – diverse vastgestelde bestekken verspreid over het IJsselmeer en Markermeer bevist. WMR legt daarbij de vangsten nauwgezet vast.
Twee tuigsoorten
Het team doet deze dag twee trekken met een vier meter-kor en twee met de elektrokor. Elke trek duurt ongeveer tien minuten, waarna de vangsten aan boord worden gehaald en vastgelegd. Aantallen per vissoort, lengte en overige bijzonderheden worden geregistreerd en daarna gaat de vangst levend terug over boord. Een klein deel van de vangst gaat mee voor nader laboratoriumonderzoek.
Waarnemingen
Halverwege de reis demonstreert een grote zwerm aalscholvers hun groepsgewijze jachttechniek: in linies drijven ze de vis op, tot het moment dat de vogels zich met minimale inspanning tegoed kunnen doen aan de vis. Ter hoogte van Wieringerwerf doet de bemanning een nog opmerkelijkere waarneming. Een zeehond meldt zich bij het halen van het net op enkele meters van het schip, op zoek naar wat visjes die niet in de kuil terecht zijn gekomen en aldus in de maag belanden van de niet-alledaagse gast van het Wad.
Het is bekend dat zeehonden soms de spuisluizen passeren voor een uitstapje in het IJsselmeer, maar om er daadwerkelijk één in het IJsselmeer te zien zwemmen is vrij uniek.
Spiering
Wat opvalt tijdens het vissen is het verschil in vangsten tussen de kor en het elektrische tuig qua soorten. Met de ‘gewone’ kor wordt vooral veel spiering gevangen. Met het elektrische tuig komen er meer grotere exemplaren bot en paling mee. Op de ondiepere gedeelten bestaat de vangst voor een deel uit schelpdieren, terwijl de vangsten in dieper water veel “schoner” zijn en enkel vis opleveren. De vangsten bestaan uit voornamelijk veel rode baars en spiering, snoekbaars, pos, grondel en een enkele wolhandkrab.
Vangstmogelijkheden
De onderzoeksreis maakt deel uit van een jaarlijks onderzoeksprogramma waarbij verschillende bestekken in het IJsselmeer en Markermeer worden bemonsterd. Samen met onder meer de gegevens van de logboeken van de vissers vormen de uitkomsten van deze jaarlijkse survey de basis voor het vaststellen van de vangstadviezen voor het IJsselmeer en Markermeer. Of de visbestanden er goed voor staan, is niet vast te stellen op basis van de waarnemingen gedurende deze ene reis, maar de hoeveelheid aangetroffen biomassa stelde in elk geval niet teleur.
Meer informatie
Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u contact opnemen met Egbert van der Tuin, T 0527-698151 of per e-mail: secretariaat@vissersbond.nl