Tijdig had Jan Drijver, ledenraadslid bij de Nederlandse Visserbond, zijn interesse om aan boord te stappen van het onderzoeksvaartuig dat de Bottom Trawl Survey (BTS) uitvoert kenbaar gemaakt. Op maandag 26 augustus was het zover. In Aberdeen (Verenigd Koninkrijk) stapte de ervaren Noordzeevisser aan boord van de Tridens om vijf dagen het jaarlijkse boomkoronderzoek te observeren.
Discussie
In zeven weken wordt elk jaar door wetenschappers in samenwerking met vrijwilligers en bemanningsleden onderzoek uitgevoerd naar het bodemleven in de Noordzee. Daarnaast worden de resultaten gebruikt om de bestanden in de Noordzee en het Skagerrak vast te stellen. De reden van Jan om aan boord te stappen. “Er is elk jaar discussie over de onderzoeksresultaten en de bevindingen van vissers. Onderzoekers en vissers kijken anders tegen de bestandsschatting aan. Nu weet ik dat de biologen meer factoren meenemen in hun beoordeling”, vertelt hij. “Daarom vind ik het belangrijk om zelf te zo’n onderzoeksreis te beleven en in gesprek te gaan met wetenschappers om elkaar beter te begrijpen.”
Ervaren visserman
Zelf heeft Jan al ruim 32 jaar ervaring op de Noordzee. De eerste zestien jaar van zijn carrière viste hij met zijn eigen kotter TX-9 en inmiddels voert hij het vissersvak nog steeds met veel passie uit als opstapper. Met de BTS-survey viste hij bij de westelijke en onderkant van de Noorse zone, daarnaast stoomde hij over de Doggersbank en de laatste dag viste ze benoorden de ‘Puzzle Hole’.
Onderzoek
De onderzoeksreis waarbij Jan aanwezig was duurde vijf dagen. Elke ochtend om 07:00 uur werd de eerste van vijf trekken uitgezet. Na een half uur werden de netten gehaald, waarbij één kuil volledig werd uitgeplozen door de vele wetenschappers en vrijwilligers aan boord. “Alle vissen in de kuil werden per soort geteld en gemeten”, vertelt Jan. “Van sommige vissen haalden ze ook de gehoorbeentjes eruit. Die werden verder onderzocht aan wal en daaruit kunnen de wetenschappers onder andere de leeftijd van de vis meten”, aldus Jan. De tweede kuil diende als referentiemateriaal. Deze werd alleen gemeten als uit de eerste kuil ongeloofwaardige resultaten komen.
Nieuwe wekkers en korren
Voor Jan was deze BTS-reis niet de eerste keer, twee jaar geleden stapte hij ook al aan boord van het onderzoeksvaartuig. Tijdens de onderzoeken viel het op dat er Noordelijk meer kabeljauw zat. Ook vonden de wetenschappers de groei van de vissoorten tegenvallen. “Dat laatste zien wij als visserman ook. Ik heb zelf wel ideeën waardoor dat zou kunnen komen, maar een directe verklaring wilden de wetenschappers er zonder onderzoek niet voor geven.”, aldus Jan.
Aanbevelen
Jan kan het iedereen aanbevelen om een keer een onderzoeksreis mee te maken. “Ik vond het een hele leerzame reis. Het zou goed zijn als meerdere vissers hier tijd voor vrijmaken. Als visserman geven we allemaal af op de uiteindelijke ICES-bestandsadviezen, maar door de onderzoeksreis zelf te ervaren en in gesprek te gaan met de wetenschappers begrijp je elkaar wel beter.”
Meer informatie
Neem voor meer informatie over de BTS-survey contact op met Derk Jan Berends via 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.