In het wetenschappelijke tijdschrift Communications Biology verscheen in april een artikel over een onderzoek dat veranderingen in het gedrag van kabeljauwlarven documenteert wanneer ze zich dicht bij offshore windturbines bevinden. Dit kan gevolgen hebben voor hun overleving. De wetenschappers suggereren dat er veel meer onderzoek nodig is naar de effecten van offshore windparken.
Kabeljauwlarven
Wetenschappers van het Noorse Instituut voor Marien Onderzoek ontdekten dat kabeljauwlarven van ongeveer 2cm lang in de richting van het geluid van offshore-turbines zwommen. De wetenschappers lieten kabeljauwlarven los in kleine drijvende kooien in een Noorse fjord en observeerden het gedrag van twee groepen: een controlegroep, waar de vissen met rust werden gelaten, en een tweede groep, die werden onderworpen aan lage geluiden die trillingen nabootsten van een 6MW windturbine wanneer deze elektriciteit produceert.
Gedrag bij jonge vissen
De controlegroep zwom continu in noordwestelijke richting, dit is hetzelfde gedrag dat is waargenomen in andere experimenten met schelvislarven. Wetenschappers hebben een tot nu toe onbewezen theorie dat noordwestelijke migratie instinctief is bij de jonge vissen en hen helpt te voorkomen dat ze worden meegesleurd door de Noorse kuststroom naar de Arctische wateren waar er minder voedsel is en een lagere overlevingskans.
De kabeljauw die werd blootgesteld aan de lage geluidsfrequenties zwom in plaats daarvan rechtstreeks naar de geluidsbron. Metingen van zwemsnelheid en -duur suggereerden dat de vissen niet werden gestoord door het geluid zelf, en vergelijkbare zwemsnelheden en gedragingen vertoonden als de controlegroep.
Productieve voorplanter
Kabeljauw is een productieve voortplanter. Een volwassen vrouwtje kan in een enkel paaiseizoen wel 6 miljoen eieren loslaten. Met zulke enorme aantallen is de algehele impact van windturbines op de overleving van larven misschien niet significant, maar de wetenschappers suggereren dat dit veranderde gedrag de verspreiding van de kabeljauwlarven kan verstoren en mogelijk kan leiden tot lagere overlevingspercentages.
Er is ook de mogelijkheid, suggereren ze, dat grote offshore windparken een ‘kunstmatig rifeffect’ kunnen creëren dat extra voedsel biedt voor de jonge kabeljauw die naar het windpark toe wordt gelokt. Hoe dan ook, zeggen de wetenschappers, dit eerste resultaat suggereert dat er veel meer onderzoek nodig is naar de effecten van offshore windparken op het gedrag van alle jonge vissen, niet alleen kabeljauw.
Het hele wetenschappelijke artikel is hier te lezen.
Voor meer informatie
Contact opnemen met het team Nederlandse Vissersbond/PO Delta Zuid via T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl, vragen naar Emma Kater.