Minister Kamp van Economische Zaken (EZ) heeft de Tweede Kamer per brief op de hoogte over het Energieakkoord. Dit voorjaar heeft de minister de eerste tender voor windenergie op zee uitgevoerd. Het Deense bedrijf Dong Energy biedt aan om op de eerste twee kavels van het windenergiegebied Borssele windparken te realiseren voor een bedrag van gemiddeld 7,27 cent per kilowattuur (kWh). Dit is lager dan het maximum bedrag van 12,4 cent per kWh dat voor de tender is vastgesteld. Het levert een besparing op het maximale subsidiebudget op van circa 2,7 miljard euro. Maar goedkoop is duurkoop. Voor de vissers betekent goedkope windenergie namelijk dat ze belangrijke visgronden kwijt raken omdat ze van de overheid en de windenergie exploitanten niet tussen de windmolens mogen vissen. Op geen enkele wijze worden de vissers gecompenseerd. Vissers zijn niet het enige kind van de rekening, ook de natuur, recreatie en toerisme leiden onder de windmolens die als paddenstoelen uit de zeebodem worden gestampt.
Wind is het gas van morgen
De enige echte natuur die wij in Nederland nog hebben, de zee, wordt in rap tempo gecultiveerd met windmolens. Alles moet wijken voor de doelstellingen die zijn vastgesteld in het Energieakkoord. Nederland wil voor haar energiebehoefte minder afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen en buitenlandse leveranciers (Russisch gas). Dat is begrijpelijk maar de manier waarop windenergie op zee wordt toegestaan in Nederland is onacceptabel. Het zijn enorme gebieden die gereserveerd worden voor de windenergie waar niet mag worden gevist. Vissers moeten weggejaagd en moeten hun toevlucht nemen tot visgronden waar nu andere vissers hun brood verdienen. Het gevolg is dat vissers elkaar zullen verdringen of gebieden moeten opzoeken waar minder gevangen kan worden waardoor ze in problemen komen. De visserij op de Noordzee is na jaren van herstructurering en innovatie en gezonde bedrijfstak geworden. De visbestanden van de Noordzee zijn kerngezond en worden op duurzame wijze bevist. De komst van grootschalige windparken op zee waaruit de visserij wordt geweerd zal een negatieve ommekeer van de situatie betekenen. Maar ook voor de natuur op zee zal de komst van meer windmolens gevolgen hebben. Er worden kritische vragen gesteld over het effect van windmolens op walvissen, bruinvissen, vissen, zeevogels en andere organismen op zee. Milieu-effect rapportages die door ingenieursbureaus worden opgesteld in opdracht van de overheid en/of windenergie exploitanten besteden weliswaar aandacht aan eventuele negatieve effecten van windparken maar uiteindelijk is de conclusie dat alles te mitigeren is en dus gaat de ontwikkeling van het park gewoon door. Aan financiële middelen ontbreekt het de partijen niet om uiteindelijk de zee vol te planten met windmolens, de overheid stimuleert dat juist. Het beschermen van de natuur of de belangen van een kleine groep hardwerkende vissers heeft zijn prijs en weegt niet op tegen het grote geld en de windhonger van de energiesector. Wind is het gas van morgen en daarom investeren ook leveranciers van fossiele brandstoffen steeds vaker in windenergie. Voor windenergie is veel ruimte nodig en daarom is de Noordzee zo interessant.
Meer wind binnen 12 mijl
Niet alleen ver op zee maar ook binnen de 12 mijl van de Nederlandse kust worden nieuwe windmolenparken gerealiseerd. Minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) heeft in een brief aan de Tweede Kamer d.d. 1 juli 2016 haar zogenaamde “Ontwerp-Rijksstructuurvisie Windenergie op Zee Aanvulling gebied Hollandse Kust” aangeboden waarin twee gebieden worden aangewezen (nieuwsbericht). De kustgemeenten, recreatiesector en ook de beroepsvisserij (Nederlandse Vissersbond) hebben zich verzet tegen de komst van windparken binnen de 12 mijl van de Nederlandse kust echter zonder resultaat dusver. Uit onderzoek in opdracht van de overheid blijken de belangen van deze sectoren niet op te wegen tegen het belang van de energiesector. Van 19 augustus tot en met 29 september 2016 kunnen wederom zienswijzen ingediend worden met betrekking tot de plannen van de overheid. Nederlandse Vissersbond zal daar als dan niet samen met andere partijen zeker gebruik van maken.
Niets is onmogelijk voor hen die willen
Nederlandse Vissersbond zal zich samen met anderen in de visserij en daarbuiten verzetten tegen het verlies aan visgronden. Dit geldt ook voor de windparken op de Noordzee. Het is belangrijk dat de Nederlandse overheid haar verantwoordelijkheid en de belangen van de vissers respecteert. In het buitenland zijn er voorbeelden van overheden die windenergie exploitanten verplichten om met de vissers om tafel te gaan op welke manier de visserij doorgang kan blijven vinden binnen en windpark. Het ingraven van electriciteitskabels zodat vissers met hun sleepnetten gewoon kunnen blijven vissen is daar een voorbeeld van. Om dit mogelijk te maken is aanpassing van de wetgeving nodig en een structureel overleg tussen overheid, windenergiesector en visserijsector. Het is prachtig dat er € 2,7 miljard wordt bespaart door een goede tender maar laat dat geldt gebruikt worden om medegebruik van vissers in windparken mogelijk te maken.
Meer informatie
Lees hier de Kamerbrief over wind op zee.